21 döda i Bombay efter terrorattentat

Av: Anna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det är en terrorhandling"

Tre explosioner på olika platser i Bombay mitt under rusningstid.

Indiska myndigheter räknar minst 21 döda och 113 skadade – och befarar att den tätbefolkade staden återigen drabbats av terrorattentat.

Nästan samtidigt hördes de tre stora explosionerna på olika håll i Indiens finansiella centrum Bombay.

Indiens regering benämner explosionerna som en terrorhandling, enligt ett uttalande från inrikesdepartementet.

Sprängladdningarna ska i två av fallen ha varit fästa på motorcyklar, enligt en talesperson för delstaten. Indiska medier rapporterar också att det i minst ett av fallen rörde sig om en hemmabyggd bomb.

Tre explosioner på tio minuter

Att de tre explosionernas skedde under ett mycket kort tidsintervall gör att inrikesminister Palaniappan Chidambaram fruktar att det rör sig om en koordinerad terroristattack.

Den första bomben exploderade på den berömda juvelmarknaden i Bombay klockan 18.54 på kvällen. En minut senare skakades affärsdistriktet vid Operahuset i södra Bombay av en explosion. Den tredje bomben sprängdes i det livliga kvarteret Dadar i centrala Bombay, enligt indisk polis.

– Vi gick ut och då var hela området var fyllt av svart rök. Det låg kroppar överallt på gatorna och det var massor av blod, säger Aagam Doshi som har en juveleraraffär vid Operahuset.

Explosionerna skedde inom loppet av elva minuter på platser flera kilometer isär men där många människor rör sig.

"Ute efter att skada många"

– Det är tydligt att de som har attackerat är ute efter att skada så många människor som möjligt, säger regeringstalesmannen Chhagan Bhujba.

Ögonvittnen berättar om blodiga kroppar och gråtande människor på gatorna. Beväpnade poliser förhörde vittnen medan bombtekniker genomsökte fordon efter spår och andra sprängmedel. En fotograf tog också bild på skadade som ihopträngda i en lastbil tranporterades från juvelmarknaden Jhaveri Bazaar till sjukhus för vård.

Tre år sedan terrordådet

Bombays invånare har under tre års tid försökt bearbeta terroristdådet som skakade staden i november 2008 och samtidigt har många fruktat nya attentat. Då dödades 166 människor när tio upprorsmän under 60 timmar belägrade delar av staden genom att attackera en tågstation, två lyxhotell, ett kafé och ett kulturcentrum med granater och automatvapen.

Misstankarna pekade den gången mot militanta pakistanska grupper. Detta skapade starka spänningar mellan kärnvapennationerna Indien och Pakistan som avbröt fredsförhandlingarna.

Pakistan beklagar

I dag var Pakistans regering snabb med att beklaga de döda och skadade efter explosionerna. Fredssamtalen mellan rivalerna har dessutom nyligen återupptagits.

USA:s president Barack Obama har fördömt terroristattacken i Indien.

Publicerad: