Oklart vem som har övertaget i Libyen

Flygbombningar och granateld mot rebeller i dag

Hårda strider med flygbombingar och tunga vapen rasar i flera libyska städer.

Gaddafi-regimen påstår att den har återtagit flera städer i väst, men såväl stadsbor som internationella journalister förnekar.

Med flygbombningar och granatattacker har Muammar Gaddafis styrkor försökt återta ta flera städer i västra Libyen. Maktkampen har hamnat i ett dödläge där rebellerna tvingas till reträtter, för att sedan återta mark när de de tunga attackerna tillfälligt avtar.

I morse dansade Gaddafis anhängare i centrala Tripoli. Bilderna kablades ut av den libyska statstelevisionen. Med rop, musik och salutskott firades att regimen återtagit flera städer – men uppgifterna bestrids från flera håll.

Förnekar uppgifterna

BBC har korrepsondenter i både Tobruk och Ras Lanuf. Enligt dessa har regimmotståndarna fortsatt kontroll över städerna. Även i Misrata och Zawiya – där mycket hårda strider har rasat i dag – behåller rebellerna kontrollen, enligt stadsbor och motståndsmän.

Detta trots att regimstyrkorna har satt in både flygbombningar och granatattacker.

al-Jaziras korrenspondent rapporterade vid 15-tiden om flygbombningar och panik i oljestaden Ras Lanuf.

– Människor hoppade in i sina pickup-bilar och körde snabbt österut. Sedan när den omedelbara faran var över stormade de åter västerut mot Bin Jawad där strider pågår mellan Gaddafis motståndare och hans anhängare.

Sirte rebellernas nästa mål

Bin Jawad ligger mellan Ras Lanuf och Gaddafis hemstad Sirte, som sägs vara rebellernas nästa mål. Tidigt i dag kom rapporter om att de Gaddafi-lojala tagit över staden. Efter lunch påstår rebeller att de har återtagit kontrollen.

Även från Zawiya, strax väster om Tripoli kommer rapporter om flygbombningar mot rebeller. Vid 14-tiden körde flera av regimens stridsvagnar in i staden. Enligt vittnen hade de stöd av ett antal bepansrade fordon och sköt urskiljningslöst mot människor och byggnader. När de nådde stadens centrum ska stridsvagnarna ha blockerats av regimmotståndare.

Regimens stridsvagnar har även gått till hård attack i Misrata i dag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Muammar Gaddafi förnekar att hans styrkor har skjutit mot några libyska medborgare.

Vapenskrammel i väst

Storbritanniens premiärminister David Cameron sa i dag att landet kommer att öka pressen på Libyen. Han antydde också att en militär intervention kan komma att övervägas:

– Vi kommer att fortsätta planera, tillsammans med våra allierade, för alla eventualiteter, sa Cameron på ett konservativt partimöte i Cardiff.

Barack Obama har tidigare sagt att USA är beredda att slå till snabbt om läget i Libyen förvärras. Amerikanska styrkor finns nära den libyska medelhavskusten, bland annat det jättelika hangarfartyget USS Enterprise med plats för 90 stridsflygplan.

Publisert: