Spårade sin stulna Iphone med GPS

NYHETER

Kunde leda polisen direkt till tjuvarna - och fick tillbaka både telefon och dator som stulits.

Foto: Tack vare en app lyckades Harrison spåra sin stulna dator och Iphone, tjuven greps fyra timmar senare.

Harrison Miya, 31, blev bestulen på både dator och telefon.

Men med hjälp av GPS och ett spårningsprogram i sin Iphone kunde han guida polisen direkt till tjuvarnas bostad.

– Dagen efter kunde jag hämta ut mina grejer igen på polisstationen, säger Harrison Miya.

Det var för två veckor sedan som musikern och filmaren Harrison Miya satt och arbetade i en lokal vid Hornstull i Stockholm. Efter att ha lämnat sin dator och Iphone obevakade under en kort kaffepaus kom han tillbaka och insåg att han blivit bestulen.

Tjuven slank in i låst lokal

– Lokalen var låst så det kändes säkert. Men det var mycket folk i rörelse och tjuvarna måste ha slunkit in medan någon dörr stod öppen, säger Harrison Miya och förklarar att han fick panik.

På laptopen hade han filmat arbetsmaterial och musikinspelningar som inte säkerhetskopierats. Men efter att han sex månader tidigare förlorat sin telefon hade han installerat ett spårningsprogram i sin nya Iphone.

– Jag fick låna en kollegas Iphone och kunde sedan spåra min egen med GPS, säger Harrison Miya.

Han förklarar att han på en karta kunde se signalen från sin telefon. Tjuvarna hade inte hunnit långt men de förflyttade sig snabbt och Harrison drog slutsatsen att de måste tagit sig ner i tunnelbanan. Han tog då omedelbart upp jakten, först med tunnelbana och sedan vidare med taxi hela vägen ut till Vaxholm.

– Men där tog vi fel avfart och tappade bort dem en stund. Och eftersom taxametern var uppe i nästan 700 kronor åkte jag tillbaka till stan, säger Harrison Miya.

"Kunde se vilken väg tjuven tagit"

Inne i stan fick han tag i en polispatrull, berättade vad som hänt och fick då följa med till stationen.

– Vaxholm är egentligen inte vårt område men i det här läget hade det varit katastrof att inte göra något. Vi kunde ju se vilken väg tjuvarna hade tagit, säger polisman Kristian Helde till tidningen Mitt i Södermalm som också skrivit om Harrisons tjuvjakt.

Han och ytterligare tre poliser åkte omedelbart ut mot Vaxholm. Samtidigt hade de kontakt med Harrison som till slut kunde guida dem till rätt adress.

Efter att ha fått tillstånd om husrannsakan kunde poliserna knacka på dörren hos ett par i 30-årsåldern. I lägenheten återfanns Harrisons laptop och i mannens ficka hittades hans Iphone.

Ovanligt att återfå stöldgods

I regel är det mycket ovanligt att den som blir bestulen på det här sättet någonsin får återse sina saker. Men med ny teknik kan det bli vanligare. Spårningsprogrammet som Harrison använde är helt gratis och är enkelt att ladda ner.

– Det låter som en James Bond-historia men det är egentligen enkelt. Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för det här. Folk tror alltid att "det händer aldrig mig", men ibland gör det det, säger Harrison Miya.