Fick inte leta efter Lova, 11

avLisa Röstlund

NYHETER

Lova, 11, kom inte av tåget.

Mamma Ann-Margret Lindgren Johansson, 44, fick panik.

Men tågpersonalen ville inte låta henne leta.

– De sa "Vi har en tidtabell att passa", berättar hon.

Ann-Margret Lindgren Johansson beskriver skräckvågorna genom kroppen när alla passagerare gått av på perrongen i Halmstad - utom hennes dotter Lova, 11.

– Det är det enda man tänker inte kan hända. Man hinner tänka en massa hemska tankar. Men främst tänkte jag "hon måste vara på tåget".

Lova kom inte ut

Lova hade varit hos sin mormor och morfar, som för en vecka sedan satte henne på tåget från Helsingborg. Klockan 18 på kvällen stod mamma Ann-Margret Lindgren Johansson tillsammans med Lovas syster på stationen och såg tåget komma in. Men Lova kom aldrig ut.

– Det var först när alla kommit ut och de gjorde sig redo för att åka, som vi hann förstå att hon inte skulle komma. Jag sa åt en tågvärd att min dotter är på tåget, säger Ann-Margret.

Tågvärden sa då, enligt systern, rakt ut i luften att "tåget är långt".

– Jag bara sprang genom alla vagnar. Jag hann ju inte leta ordentligt. När jag sprang tillbaka till tågvärden bad jag dem låta mig leta. Då sa personalen "Vi har en tidtabell att hålla".

Sedan åkte tåget.

Ringde polisen

Ann-Margret kände paniken komma och ringde 112, för att kopplas till polisen.

Sen ringde hon sina föräldrar i Helsingborg och undrade vad det egentligen var för tåg de hade satt Lova på.

– De blev jätteledsna och grät.

Efter 20 minuter kom ett samtal från bolaget DSB First, som ansvarar för att köra Öresundstågen.

Lova hade hittats av tågpersonalen, och fick kliva av i Falkenberg för att åka tillbaka till Halmstad med vändande tåg.

Då var Ann-Margret Lindgren Johansson tacksam och glad. Nu, i efterhand, beskriver hon att hon är besviken på tågbolaget.

– Allt det här hade kunnat undvikas. Jag hade inte behövt ringa polisen, fått mina föräldrar att gråta och allt. De hade bara kunnat ropa ut i högtalarna att "lilla Lova är på tåget och vi letar efter henne". Varför gjorde de inte det? Och varför har de inga rutiner för det här? säger hon.

Tågbolaget: "Personalen hjälpte visst"

Anneli Evers, presschef på DSB First, har hört talas om situationen.

– Saken är den att personalen upplever att de faktiskt har hjälpt till. Och de har sett till att den lilla flickan fick hjälp att komma hem. Om mamman sedan upplever att det inte varit tillräckligt, så är det olyckligt, säger Anneli Evers.

– Man har ju faktiskt stannat tåget i några minuter för att mamman skulle få titta igenom tåget. Generellt kan man säga till föräldrar att vill man ha hjälp, kan man säga till personalen "Hej, kan du kasta ett extra öga på min dotter, som ska av på den här stationen".

– Vi har inga rutiner för exakt den här situationen. Men vi ska ju alltid hjälpa till, i alla situationer. Jag har varit presschef ett år, och jag har aldrig hört talas om att något liknande hänt tidigare.