Nyheter

Oron sprider sig ut från London

Av: 

Carina Bergfeldt

Josefin Sköld

Sofia Roström Andersson

NYHETER

LONDON/STOCKHOLM. 16 000 poliser håller Europas huvudstad i ett järngrepp.

Resultatet: 1 100 gripanden.

Nu sprider sig våldet runt om i England.

Tre män misstänks ha blivit mördade i Birmingham i går.

Affärerna är igenbommade. Pubarna stängda på obestämd tid. Det som tidigare var skyltfönster i stadsdelen Hackney har ersatts med bruna plywoodskivor. Få vågade sig ut på gatorna i går kväll.

– Alla väntar på vad som ska hända härnäst. Visst har man varit rädd, säger Adam Engström från Stockholm som bor och arbetar i området.

Närmar sig centrum

De våldsamma upploppen kryper allt närmare Londons stadskärna. Nu har 16 000 poliser från hela landet, vissa beväpnade med plastkulor, kallats in för att kontrollera upprorsmakarna. Sent i natt syntes uniformerade poliser i varje gatuhörn i centrala London.

”Vi behöver starkt polisbemötande för att återställa lugnet, samt för samhället att arbeta tillsammans”, twittrade premiärminister David Cameron.

Vid ett uttalande utanför 10 Downing Street fördömde han sedan scenerna på Londons gator och sa att han blivit illamående av vad han sett.

– Är man tillräckligt gammal för att begå sådant här så är man tillräckligt gammal att ta sitt straff.

Tre misstänkt mördade

Samtidigt fortsatte våldet att sprida sig runt om i landet.

Värst drabbades i går Manchester och Birmingham där 100-tals ungdomar plundrade och satte flera stora butiker i brand. I Nottingham kastade ett 40-tal upprorsmakare in en brandbomb i ett polishus. Även Salford, Wolverhampton och West Bromwich fick hårdbevakas av polis.

– Det är helt uppenbart att det handlar om copycat- brottslighet, säger parlamentsledamoten Tony Lloyd till BBC.

Tre män, 20, 30 och 31 år gamla, dog i går efter att de blivit nermejade av en bil på en gata i Birmingham. Det är oklart om händelsen är relaterad till oroligheterna i staden, men polisen har inlett en förundersökning om mord. En 32-årig man greps i närheten efter dådet och kommer att förhöras under dagen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen släpper bilder

I går avled också en 26-årig man från stadsdelen Croydon, som hittades skjuten i en bil på måndagskvällen. En man i 60-årsåldern vårdas för svåra skador sedan han hamnat i konflikt med ett gäng ungdomar i stadsdelen Ealing i västra London.

Polisen släppte sent i går kväll övervakningsbilder på flera ungdomar som fångats av övervakningskameror under kravallerna och vädjade till allmänheten om hjälp att identifiera dem.

Polischef Simon Foy passade samtidigt på att ge upprorsmakarna en kraftig varning:

– Vi kommer att använda fotografier och alla bevis vi kan för att hitta er. Vi kan inte tolerera det våld vi sett här de senaste dygnen, sa han till The Sun.

Olivers krog krossad

Krögaren Jamie Olivers stora italienska restaurang i Birmingham har attackerats och slagits sönder. Nu är han en av flera kända brittiska profiler som höjer rösten mot upploppen.

– Det är så sorgligt att se vad som händer här i Storbritannien just nu. De här idioterna måste straffas hårt, twittrade han i går.

Sedan i lördags har 685 personer gripits av Londonpolisen. Den yngsta är bara elva år. Ett hundratal poliser och ungdomar har skadats, och kostnaden för all skadegörelse väntas uppgå till hundratals miljoner kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter