Han har 457 vapen – får inte ha 458

Foto: Mannen fick inte tillstånd för en pistol av märket Walther Gsp.
NYHETER

Den 70-åriga mannen äger 457 vapen.

Men när han sökte licens för det 458:e så blev det nej.

– Det är galet. Jag kommer gå vidare med det här, säger 70-åringen till Aftonbladet.

Mannen sökte tillstånd för en pistol av märket Walther Gsp. Men polisen sa nej. Mannen har angett att han samlar "halvautomatiska pistoler med förreglat slutstycke".

– Det här hade inget förreglerat slutstycke, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen.

Samlar på allt som smäller

Men 70-åringen överklagade till förvaltningsrätten, som nu kommit med sin dom. Det blir ingen Walther Gsp. Mannen äger redan en likadan pistol, men med syfte att skjuta prick.

När handläggare besökt hans hem utanför Falkenberg, sa han att han samlar på "allt som smäller".

– Man måste ha en begränsad samlingsinriktning, säger Lars Grimbeck, och påpekar att polisen i Halland inte haft något tidigare ärende där en enskild person haft så många vapen.

70-åringen ställer sig starkt kritisk till polisens och förvaltningsrättens bedömning.

– Det här är en lång historia. Jag har en lunta papper, och skulle du se den skulle du bli mörkrädd. Jag började jobba med vapen 65-66 och har aldrig varit med om något liknande. Nu är de nästan dumma, säger han till Aftonbladet.

”Värre efter terrorn i Norge”

70-åringens fru instämmer:

– Deras inställning är så konstig . Det har ju antagligen blivit ännu värre sedan terrordåden i Norge. De blandar ihop alla med terrorister. Det är jägare och seriösa som blir drabbade, säger hon till Aftonbladet.

Mannen, som är i tät kontakt med andra medlemmar i Sveriges vapenägares förbund, förklarar vad som fått honom intresserad.

– Det har man vart sen man var liten. Far min jagade, och jag fick bössa i tidig ålder. Jag har alltid hållit på med vapen. Låg på kustjägarskolan 1960, gjorde FN-tjänst, kom hem 1963. Tog min första jaktlicens 1963, och sedan dess har jag jagat.

Nu kommer han gå vidare, tillsammans med ett juridiskt ombud, för att få sin 458:e licens.

Vilket är favoritvapnet?

– Det finns en sådan flora, så det kan man inte precisera. Konstruktionerna och lösningarna på vapen varierar ju oändligt. Alla vapen är lika intressanta, säger 70-åringen, som vill vara anonym, för att inte avslöja sin vapensamling för allmänheten.

”Löjligt av polisen”

Ragnar Skanåker, ordförande för Sveriges vapenägares förbund, uppger att han har svårt att uttala sig i detalj om ärendet eftersom han inte känner till alla fakta.

– Men har han fått licens på 457 vapen spelar det nog ingen roll om han får ett till. Något är fel. Det måste vara godtycke hos polisen. Spontant låter det löjligt att neka honom det 458:e.

Om Walther Gsp strör Ragnar Skanåker, känd för att ha deltagit i sju OS lovord.

– Det är en väldigt bra pistol. Jag satte världsrekord med den 1978 i världsmästerskapen i målskytte i Korea.”