Protestledare släppt av Syriens regim

Protesterna i Syrien tilltar i styrka. Tidigare har regeringen svarat med våld – men i dag släpptes 16 fängslade demonstranter.

Bland de frisläppta finns protestledaren Diana al-Jawabra, enligt AFP.

Massprotesterna blev allt kraftfullare efter gripandet av Diana al-Jawabra tidigare i mars.

Därför kan det tolkas som en eftergift från regimen att al-Jawabra släpptes i dag.

Uppgiften att al-Jawabra och 15 andra unga demonstranter nu är fria kommer från hennes advokat. Samtidigt meddelade i dag en talesman för regeringen att presidenten Bashar al-Assad beslutat häva utegångsförbudet som gällt sedan 1963.

Al-Assad ska även hålla ett tal till nationen senare i dag.

– President Assad kommer att tala till folket väldigt snart för att förklara situationen och klargöra och utveckla de reformer som redan har beslutats om, sade rådgivaren Buthaina Shaaban till AFP.

126 har dödats

Protesterna fortsatte över hela Syrien i helgen. I går dödades två personer av krypskyttar och flera andra skadades.

I Latakia 25 mil väster om Damaskus sköts två personer till döds av krypskyttar i går. Ytterligare två skadades.

Motståndsrörelsen räknar nu med att över 126 personer har dödats under de syriska protesterna. Enligt Amnesty har minst 55 människor fått sätta livet till, regeringen sätter dödssiffran till 20 demonstranter.

Tårgas mot sittande

I Tafas, söder om Damaskus, ska en polisstation och ett av regimens partikontor ha bränts ner i går. Och i Daraa ska guvernörens hem ha satts i brand och en staty av landets förra president Hafez al-Assad, far till den nuvarande presidenten, rivits ned. Enligt oppositionen använde polisen tårgas mot en fredlig sittmanifestation på torget i Daraa.

Massaker i Daraa

Daraa i södra Syrien har varit protesternas centrum och platsen för de flesta våldsamheterna den senaste veckan. I onsdags uppger de oppositionella att mer än 100 demonstranter sköts ihjäl av regeringens säkerhetsstyrkor.

Publisert: