Ekonomisk soppatorsk för Saab

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Leverantörer tog delar i pant för skuld – stoppade produktionen

Saab har drabbats av akut finansiell soppatorsk.

Transportföretaget DB Schenker har inte fått betalt och håller inne med leveranserna.

Resultatet: Produktionsstopp i fabriken i Trollhättan.

Krisflaggan syns åter vaja över hårt prövade Saabfabriken i Trollhättan. Två dagar i rad stannade produktionen eftersom det saknades delar.

Stoppade lämna leveranser

Det stora transportföretaget DB Schenker har de senaste dagarna stoppat leveranserna till Saab Automobile eftersom man inte fått betalt, uppger bolagets pressansvarige Pierre Olsson.

– Nu släpper vi igenom de leveranser som Saab betalar för. De får välja vilka och det handlar om de mest produktionskritiska. Men vi kommer inte att släppa på alla leveranser innan vi vår fullt betalt, sa Pierre Olsson till TT på förmiddagen.

Saab i krismöte

Under onsdagen satt företagen i krismöte. Och nu ska tvisten tillsvidare vara löst.

– Saab har betalat så pass stor del av skulden att vi är nöjd så nu rullar transporterna. Det har inte betalt hela men det är reglerat hur resten av skulden ska betalas av, säger Pierre Olsson.

Victor Muller, Saabs ordförande, förklarade produktionsstoppen med att ett transportföretag begärt "bättre betalt".

Pierre Olsson säger att Schenker följt avtalen och att komponenterna togs i pant när biltillverkarens skuld växte till miljonbelopp.

Stora skulder till reklambyrån

Ett annat mörkt moln över Saab är att reklambyrån Lowe Brindfors, som har varit en samarbetspartner i 17 år, bryter kontakten.

– Jag kan bekräfta att Lowe Brindfors har ställt allt pågående arbete för Saab på grund av uteblivna betalningar. Saab har inte sedan december 2010 kunnat betala byråns fakturor för beställt och utfört arbete. Det rör sig om en betydande summa men med respekt för Saab anger vi inga belopp, säger Bjarte Eide, vd för Lowe Brindfors till Resume.se.

Saabs ägare och tf vd Victor Muller gick snabbt till motangrepp i TV4 Nyheterna Väst:

– Vi är missnöjda med samarbetet och vi har tidigare meddelat byrån att vi kommer att vända oss till en annan reklambyrå. Det här är väl Lowe Brindfors avskedspresent till oss, att gå ut i medieerna och påstå att vi inte betalat dem, säger Victor Muller.

Uppgifterna om att Saabs leverantörer inte fått betalt fick ägaren Spykers aktiekurs att störtdyka på börsen i Amsterdam. Vid stängning hade aktie gått upp något igen men landade på minus sex procent.

Lånegivare utesluter inte konkurs

Riksgälden, som är kreditgarant för Saabs lån hos Europeiska investeringsbanken, följer utvecklingen – och utesluter inte en konkurs.

– Vi har en löpande diskussion med företaget. Det har vi haft till och från hela tiden, eftersom vi gått i borgen för det här lånet, säger Marja Lång, presschef på Riksgälden till TT, om uppgifterna om Saabs betalningsproblem.

– Vi har säkerheter i händelse av en konkurs på fyra miljarder kronor. Så jag menar, vi sitter ju lugnt vad gäller det, fortsätter hon.

Spyker: Saab har pengar – på kort sikt

Spyker Cars ägare skriver i ett pressmeddelande att Saab har tillräckligt med pengar för att klara de omedelbara behoven. Biltillverkaren räknar med att lösa problemen på kort sikt och även att förhindra ytterligare leveransstörningar. Dessutom fortsätter arbetet med långsiktiga lösningar för att ytterligare stärka den finansiella ställning, står det i pressmeddelandet.

"Är riktigt allvarligt"

Christer Palm, styrelseordförande för FKG, organisationen för leverantörer till fordonsindustrin, som tidigare varit vd för underleverantören Plastal och även inköpschef på Volvo Personvagnar, blev förvånad när han fick veta om leveransstoppen.

– Det är något riktigt allvarligt när man slutar att leverera. Branschen har i alla år dragits med förfallna räkningar i alla led, med vad gäller Saab finns en oro för att det inte finns pengar i kassan, säger han till TT.

Publicerad: