JUST NU: Reinfeldt om att skicka Gripenplan till Libyen

Brevet. Reinfeldt visar upp den formella förfrågan som kommit från Nato.
Brevet. Reinfeldt visar upp den formella förfrågan som kommit från Nato.

Klockan 14.30 höll Fredrik Reinfeldt presskonferens med anledning av dagens proposition om att skicka åtta Gripenplan till Libyen.

– Det är aldrig okomplicerat att skicka män och kvinnor i krig. Gaddafi är oberäknelig och han är hårt trängd, sa statsministern.

Han höll upp ett papper från Nato:s Anders Fogh Rasmussen när han talade:

– En officiell förfrågan kom i dag på morgonen, sa Fredrik Reinfeldt och viftade med det vita arket.

Ogillar brådska

Han sa att han tycker att det är klokt att beslutet har fått ta ett par dagar.

– Ord som ”brådska” tycker jag passar lite illa i sådana här sammanhang. Sverige går in i en krigssituation.  Det är aldrig okomplicerat att skicka män och kvinnor i krig. All typ av militär närvaro innebär risker, risker av ett slag som kan innebära människospillan. Det är därför som vi har varit så allvarliga och noggranna.

– Om det går snett, och det kan det göra, då kommer man ifrågasätta om vi har tänkt igenom de här besluten. Och det har vi gjort, äger Fredrik Reinfeldt.

Besked från S

Statsministern påpekar att det därför var viktigt att även oppositionen var med på noterna.

– Man måste se att det finns ett brett stöd i Sveriges riksdag. Först för några timmar sedan fick vi slutgiltigt besked från Socialdemokraterna att det var det här som de kunde stå bakom. Jag har lyssnat på dem. Jag har ett övergripande ansvar att hålla ihop Sverige. Uppslutningen blir, om inte total, så ganska omfattande i Sveriges Riksdag, säger Reinfeldt.

Allt som allt är Sverige redo att skicka 130 personer, åtta Gripenplan, ett Herkulesplan för lufttankning samt ett spaningsplan, säger Reinfeldt.

200 miljoner

Svenska stabsofficerare kommer placeras ut vid relevanta staber som leder insatserna.

– Vi ska kunna gå upp till 250 personer om det behövs.

Han säger att kostnaden beräknas vara 200 miljoner kronor.

Debatten om propositionen i riksdagen sker på fredag klockan nio. Ett beslut kan fattas direkt efter det och planen kan vara uppe i luften kort därefter.

Inte markstrider

Sverige kommer endast att delta i att upprätthålla flygförbudszonen. JAS-planen ska därför inte delta i insatser mot marktrupper.

Reinfeldt framhåller dock att de har rätt att försvara sig.

– De får alltså försvara sig mot eldgivning men de får inte delta i markstridsinsatser, säger statsministern.

– Det finns flera sätt att vara till stöd för en frihetstörstande befolkning. Andra länder har fattat beslut om att delta fullt ut, men för mig har det varit viktigt att inte skynda ut i krig.

Riksdagsbeslut på fredag

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin var uppenbart nöjd med att Sverige nu kommer att delta i insatsen i Libyen. Och att de svenska planen inte ska delta i markstridsinsatser.

– Jag tror att var och en förstår att det är riskabelt att skicka svenska kvinnor och män att attackera markmål från flera tusen meters höjd. Det är svårt att veta vad man träffar, säger Ahlin.

Publisert: