”Ett krig är alltid ett krig”

NYHETER

I går hade piloterna fredagsmys med familjen - i dag är de på väg mot en krigszon.

1 av 3 | Foto: ”Krig är alltid krig”, säger Ingrid, som är gift med Lars som har en helig specialisbefattning under operationen.

I går kväll pappor som hade fredagsmys med familjen.

I dag stridpiloter på väg mot kriget Lybien.

– Jag vet att killarna kan sin sak men ett krig är alltid ett krig, säger Ingrid, vars make ingår i den svenska luftinsatsen.

Riksdagen var nästintill enig när det formella beslutet i går togs om en svensk insats för att skydda civila i Libyen. Bara Sverigedemokraterna och två högljudda demonstranter på läktaren var emot.

Klockan tio i dag lyfte de tre första Jasplanen genom mjölkvit dimma från F17:s flygfält i Ronneby.

Historisk dag

Först tidigt i morse fick piloterna Natos besked om var planen ska landa när de når Medelhavet eftet 2,5 timmes flygning.

– De är i första hand på väg till Sardinien och sedan får vi se vilken bas vi ska verka ifrån framöver, förklarar informationsdirektör Kent Löving.

För det svenska flygvapnet är lördagen en historisk dag. Det är första gången på femtio år som svenskt stridsflyg används i en skarp insats utomlands. Över det ljungklädda fältet hördes det tydligt när Jasplanen varvade upp motorerna och genom dimman, som hade lättat något, syntes blinkandet från vingarnas lyktor. De tre planen, 14 meter långa och 4,5 meter höga, smälte nästan ihop med omgivningens vårbleka gräskullar och flygvapnets hangar när de taxade ut mot startbanan.

Lyfte i snabb takt

Starten var över på ett par minuter.

De tre stridsplanen lyfte i snabb takt och mullret och vinandet skorrade i öronen när de passerade över de församlade journalisterna och fotograferna. När de hade försvunnit upp bland de regntunga molnen hängde ljudet fortfarande kvar hos oss på marken.

I morgon ska ytterligare fem Jasplan lämna Sverige för att delta i operationen.

– Totalt sett ingår i Flyginsats Lybien-01 130 personer, berättar Kent Löving.

Blandade känslor

Utanför flygflottiljen mötte Aftonbladet Ingrid som tagit adjö av maken Lars, som har en hemlig specialistbefattning under operationen. Han kommer ut genom grindarna i sitt grönställ och håller om henne länge.

– Känslorna inför utlandsuppdraget är blandade, säger Ingrid.

I går kväll kunde tre makar och pappor ha fredagsmys med familjen. De kunde somna i sin egen säng och vakna upp hemma. Från och med i dag och minst tre månader framåt ser verkligheten helt annorlunda ut. 

– Killarna som flyger planen jobbade jag med på F10 innan den lades ner. Jag har följt dem sedan de var elever. Jag känner med dem också, tänker på dem och deras familjer. Jag vet att piloterna kan sin sak men ett krig är alltid ett krig, säger Ingrid.