Nya strider i Tripoli

Av: Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Explosioner och skottlossning i staden

Strider utbröt på lördagen på flera platser i Libyens huvudstad Tripoli.

Enligt rebellerna är Gaddafis dagar vid makten räknade, och slutet för regimen är nära.

– Alla tecken visar att slutet är nära, om Gud vill, säger ledaren för de libyska rebellerna, Mustafa Abdel Jalil, till Sky News.

Rebellerna har tagit tillbaka kontrollen över Zlitan, Brega och al-Zawiya i Libyen. På lördagskvällen kom rapporter om att de nu har gått in i huvudstaden Tripoli där det hördes skottlossning och explosioner under lördagskvällen och natten mot söndagen.

– Jag förväntar mig ett katastrofalt slut för honom och hans närmaste krets, och jag förväntar mig att han kommer att skapa en situation i Tripoli. Jag hoppas att mina förväntningar är fel, säger Jalil till Sky News.

Strider i Tripoli

Under lördagskvällen rapporterade flera mediers korrespondenter i Tripoli om skottlossning och explosioner från flera områden i staden. Enligt flera källor ska förorten Tajoura tagits över av rebellerna.

– Revolutionen inne i Tripoli har börjat, säger en talesman för rebellerna till CNN.

Regeringens talesman Moussa Ibrahim kallade till presskonferens sent på lördagskvällen. Han säger att beväpnade män har smugit sig in i Tripoli, men att de har tagits omhand. Tripoli är säkert och läget är under kontroll. Bland de som gripits under striderna ska det finnas både egyptier, algerier och tunisier, enligt Ibrahim.

Ett okänt antal rebeller ska, enligt en rebell, ha dödats i strider med Gaddafis styrkor, rapporterar Sky News.

Lördagens strider har, enligt en av rebellerna, Fadlallah Haroun, koordinerats med NATO.

– De som strider i Tripoli finns just nu på två ställen i staden – vissa är i Tajoura-området och andra i närheten av flygplatsen Mitiga, säger han till Al-Jazeera.

Sent natten mot söndag rapprterade Al Arabiya att skottlossning har hört i området nära Gaddafis palats.

Strider om Brega

Under lördagen tvingades dock rebellerna åter backa från Brega.

– I går var industriområdet under fullständig kontroll av oss, men i dag har läget förändrats under hårda beskjutningar, säger Ahmed Bani, talesman för rebellerna, till BBC.

Staden al-Zawiya återtogs på lördagen efter våldsamma strider som har pågått under en hel vecka. Skadade soldater blev liggande kvar på gatorna när Gaddafis styrkor tvingades fly.

I Tripoli, bara 48 kilometer från al-Zawiay – förberedde soldaterna sig för rebellernas ankomst. Gator stängdes av med betongbarriärer och fler kontrollstationer sattes upp. Fler soldater ska också ha placeras uppe på tak runt om i staden, rapporterar AP.

Gaddafi kan lämna landet

Det har florerat rykten om att Gaddafi kan vara på väg att fly från Tripoli, där han och hans närmaste befinner sig, och lämna landet.

– Det vore ett bra sätt att få slut på all blodspillan och hjälpa oss att undvika materiella skador. Men jag förväntar mig inte att han kommer att göra så, säger Jalil till Sky News.

Libyens utrikesminister, Khaled Kaim, förnekar att Gaddafi tänker fly och säger till CNN att Gaddafi och hans familj ska stanna i landet.

– Jag förväntar mig att det slutar i katastrof för honom och hans innersta krets, och jag förväntar mig att de kommer att skapa en situation inne i Tripoli. Jag hoppas att jag har fel, Jalil till Sky News.

På lördagen kom också uppgifter om att Libyens oljeminister ska ha deserterat. Omran Abukraa befinner sig i Tunisien och återvände inte till Libyen efter en tur till Italien, meddelar en tunisisk myndighetsföreträdare till Reuters.

Publicerad: