Nyheter

De ska granska – lät sig bjudas

NYHETER

Vapenexportören Saab höll möte med politiker – på gourmetrestaurang

"INTE ACCEPTABELT"  Andreas Ekman Duse, generaldirektör på ISP, välkomnar en uppföljning och säger att en sådan middag inte är acceptabel på den nivån.
"INTE ACCEPTABELT" Andreas Ekman Duse, generaldirektör på ISP, välkomnar en uppföljning och säger att en sådan middag inte är acceptabel på den nivån.

Exportkontrollrådet och ISP ska oberoende kontrollera svensk vapenexport.

Men när vapentillverkaren Saab AB bjöd in lät sig representanterna bjudas på en fyrarätters middag.

– Det är inte acceptabelt, säger generaldirektören Andreas Ekman Duse.

Här på Stångs magasin i Linköping blev kontrollanterna bjudna på middag.

De träffades för att diskutera framtiden och nya marknader för svensk vapenindustri.

På plats fanns representanter från myndigheten som ska kontrollera och utöva tillsyn över svensk vapenexport och representanter från vapenexportören Saab. Bolaget tillverkar bland annat Jas 39 Gripen och flera missilsystem.

Fem glas vin

Studiebesöket vid fabriken i Linköping inleddes med en mycket frikostig fyrarätters middag på en lokal gourmetrestaurang.

Måltiden, som skulle ge parterna en möjlighet till informella samtal, inleddes med en räksoppa. Sedan serverades pilgrimsmusslor, lammracks och en pecannötpaj. Till maten serverades fem glas vin.

– Självklart var det en trevlig middag med god mat och goda viner, det kan jag bekräfta, säger Andreas Ekman Duse, generaldirektör på Inspektionen för Strategiska produkter, ISP.

Trots det känsliga uppdraget som tillsynsmyndighet lät sig hela delegationen om nio politiker från Exportkontrollrådet och fyra tjänstemän från ISP bjudas på middagen. En tjänsteman från UD deltog också i middagen.

– De kontakter vi har med ett företag inför ett besök är att det ska vara en återhållsam representation, säger Andreas Ekman Duse.

”Kan inte säga nej”

Fem glas vin och fyrarätters middag, det låter inte återhållsamt?

– Nej, det kan man väl hålla med om.

Men ni tog ändå emot den här middagen.

– När du väl sitter vid bordet kan man inte säga: ”Nej, jag kan inte äta det här, nu går jag härifrån”. Däremot är det självklart en fråga för uppföljning. Man kan konstatera att det inte är acceptabelt på den nivån, säger Andreas Ekman Duse.

Menyn som serverades kallas av restaurangen för ”Festmeny” och kostar 785 kronor per person.

Detta är ISP

Inspektionen för Strategiska produkter, ISP, är en statlig myndighet som kontrollerar Sveriges export av försvarsmateriel och produkter som kan användas för försvarsändamål.

Exportkontrollrådet är ett parlamentariskt rådgivande organ som består av erfarna politiker. Rådet är med och ger synpunkter på vilka länder som ska få köpa svenska vapen.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter