Stockholmare har badat i bajsvatten

NYHETER

Felkopplade avloppsledningar upptäcktes vid nybyggt bostadshus

1 av 3 | Foto: SMUTSIGT VATTEN. Avloppsvatten kan ha runnit rakt ut i Riddarfjärden. Hur mycket smutsigt vatten som läckt ut är fortfarande oklart.

Stockholmare kan ha badat i avföring i flera år.

Anledningen: avloppsvatten har runnit ut i Mälaren från felkopplade ledningar i nybyggda bostadshus.

– Misstaget upptäcktes i måndags, säger Stefan Rosengren på Stockholms Vatten.

Under flera år kan badare vid Stockholms mest berömda och populära park Rålambshovsparken ha badat i avloppsvatten.

Det smutsiga vattnet har kommit från de nybyggda lägenhetshusen vid Rålambshovsleden.

– När ledningarna skulle förstärkas i måndags upptäckte man att det fanns avloppsvatten i dagvattenledningen. Efter att ha spårat felet upptäcktes det att ledningarna till ett av husen var felkopplade, avloppsledningen hade kopplats till dagvattenledningen, säger Stefan Rosengren avdelningschef och ansvarig för ledningsnätet på Stockholms Vatten.

Läckt sen 2009

Felkopplingen innebär att avloppsvatten har runnit rakt ut i dagvattenbrunnarna och vidare ut i Mälaren vid Riddarfjärden.

Hur mycket avloppsvatten som runnit ut är fortfarande oklart, men felkopplingen har funnits sedan 2009 när husen stod klara för inflyttning.

Byggkoncernen Skanska som byggde husen och drog ledningarna utreder just nu tillsammans med Stockholms Vatten hur stora utsläpp det rör sig om.

– Vi sprutar in mjölk och filmar ledningarna för att få en överblick. Men enligt våra första utredningar rör det sig om en mindre mängd avloppsvatten från ett begränsat utrymme, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.

30-40 lägenheter

En person med god insyn i arbetet vid avloppsledningarna säger dock att det rör sig om betydande mängder avloppsvatten som runnit ut i sjön.

– Den här ledningen är kopplad till 30-40 lägenheter. Duschvatten, avföringsvatten och diskvatten har runnit ut i Riddarfjärden i två års tid.

Direkt när felet upptäcktes kopplades ledningarna om. Men en mindre mängd avloppsvatten rinner fortfarande ut och Skanska letar nu efter en bättre lösning.

Händelsen har anmälts till miljöförvaltningen, som ska besluta om felkopplingen ska få rättsligt efterspel.