Obama fördömer koranbränningen – och våldsamheterna

avAnna Alexandersson

Blodiga demonstrationerna i Afghanistan inne på sin tredje dag

En pastors koranbränning i USA har upprört hela den muslimska världen.

I Afghanistan urartade demonstrationer i fredags och FN-anställda, bland dem svensken Joacim Dungel, dödades vid en attack mot FN-kontoret i Mazar-i-Sharif.

USA:s president Barack Obama har fördömt koranbränningen – och våldet som följt.

Demonstrationerna mot koranbränningen i USA går in på sin tredje dag. I protesterna i de norra och södra delarna av Afghanistan har enligt nyhetsbyrån AP tjugo personer dödats de senaste dagarna. I dag har det varit demonstrationer staden Jalalabad i östra delen av landet.

Talibaner uppmanar till uppror

Talibanerna, som misstänks ha legat bakom attacken mot FN-kontoret där de sju FN-anställda brutalt sköts och halshöggs, har tagit tillfället i akt att utpeka regeringen som våldsverkarna och uppmanar folk att göra uppror.

Söndagens protester i Jalalabad var fredliga men demonstranter ska ha blockerat motorvägen i tre timmar. De krävde att amerikanska trupper ska lämna landet och brände en avbild av USA:s president Barack Obama, enligt AP:s pressfotograf på plats.

Obama: Extremt intolerant

Barack Obama har fördömt koranbränningen, som leddes av pastorn Terry Jones i Florida – och våldet som följt i spåren.

– Extremt intolerant och trångsynt, sade USA:s president Barack Obama enligt TT-AFP på lördagen när han fördömde koranbränningen.

Barack Obama uppmärksammade också dem som dött till en följd av urartade demonstrationer.

Många döda och skadade

Elva personer dog i Mazar-i-Sharif i fredags, bland de sju FN-anställda som mördades fanns svenske juristen Joakim Dungel. Ytterligare tio människor dog vid protester i Kandahar på lördagen. Många människor har också skadats.

– Att angripa och döda oskyldiga som svar på det är skändligt, sade Obama.

Demonstrationerna kommer i ett kritiskt läge för den USA-ledda insatsen i Afghanistan. Ett tillbakadragande av vissa amerikanska trupper är på gång och afghanska inrikespolitiker har ifrågasatt både NATO:s motiv och militära strategi.

Talibaner utnyttjar kritiskt läge

Talibanerna anses dra fördel av koranbränningen för att flytta fram sina positioner. Ett officiellt uttalande från talibanhåll,  refererat av AP, gör gällande att de som dödades under protesterna i lördags var obeväpnade demonstranter.

– Afghanska polisen fick order av utländska styrkor att attackera obeväpnade människor under demonstrationerna, döda vissa och arrestera andra. Att säga att det fanns beväpnade demonstranter är inte sant, löd pressmeddelandet.

En talesperson för regeringen i den norra provinsen Balkh, där första dagens protester skedde, uppgav tvärtom att en grupp protestanter hade burit vapen. Afganska myndigheter misstänker att rebeller infiltrerade mobben.

Mer än 27 personer har blivit arresterade av polis under de tre dagarnas proteststorm.