Passagerarflyg tvingades till störtdykning

David Persson som reste tillsammans med sin flickvän Matilda Bertilsson: Är det dags att dö nu, tänkte jag.
David Persson som reste tillsammans med sin flickvän Matilda Bertilsson: Är det dags att dö nu, tänkte jag.

Ett passagerarflygplan tvingades på måndagsmorgonen störtdyka från 11 000 till 3 000 meter på 2,5 minut. Orsaken var tryckfall i kabinen.

– Jag fick jätteont i öronen och blödde näsblod ur båda borrarna, berättar David Persson, 21, efter att han landat på Umeå City Airport.

Planet, som tillhör bolaget City Airline och är av typen Embraer 145, var på väg från Göteborg till Umeå och skulle ha landat 08.20 på måndagsmorgonen.

Men på 11 000 meters höjd efter en timmes flygning fick det plötsligt problem. Ett tryckfall i kabinen gjorde att piloten tvingades till ett störtdyk på 8 000 meter – på bara 2,5 minut.

"Är det dags att dö?"

– Det var hemskt att se planet luta nästan rakt ner. När syrgasmaskerna kom ner blev vi ännu räddare. Är det dags att dö nu, tänkte jag, säger David Persson.

Mitt under dramat fick de 18 passagerarna ingen information om anledningen till problemen och många var skräckslagna. Enligt vittnen på plats när planet landade grät många av passagerarna när de steg av.

David Persson som blödde kraftigt ur näsan och hade smärtor i öronen åkte direkt efter landning med ambulans till sjukhuset. Där konstaterade man dock att han inte fått skador på trumhinnorna.

Hans flickvän Matilda Bertilsson, 21, fick inga fysiska skador men flygrädslan som hon burit med sig sen barnsben är nu kraftigt förvärrad.

"Kommer aldrig flyga igen"

– Jag kommer aldrig flyga igen, säger hon och berättar att hon sedan tidigare varit mycket flygrädd.

Innan hon steg på planet i Göteborg hade hon bett en bön om att allt skulle gå bra.

– Flygrädslan är min enda riktiga rädsla. Jag vet inte vart den kommer ifrån. Det är nånting med att inte ha kontroll, säger Matilda Bertilsson.

Både hon och David Persson studerar i Umeå men kommer ursprungligen från Emmaboda respektive Älmhult i Småland. Åtminstone för Matilda blir det i fortsättningen tåg när hon ska hem på besök. Skräckupplevelsen på måndagsmorgonen tog musten ur henne.

– Usch ja. Jag är helt slut utav chocken, säger hon.

Vet du mer? Har du bilder?
Publisert: