Nyheter

För fet för Folksam

avBritt Peruzzi

Freja, 5, har ’för hög riskfaktor’ för att bli kund hos försäkringsjätten

1 av 3 | Foto: peo nilsson
Freja är glad och frisk – men ändå tänker inte försäkringsbolaget Folksam försäkra henne. Detta eftersom de påstår att hon lider av övervikt.

Freja är en frisk, glad 5-åring från Orust.

Ändå vägrar försäkringsbolaget ge henne en barnförsäkring. De säger att hon är för överviktig.

– Det här är helt overkligt, säger hennes mamma Zarah Samuelsson.

Brevet från Folksam damp ner i brevlådan i onsdags.

– Som tur är kan Freja inte

läsa än. Tänk om hon hade öppnat det, säger Zarah Samuelsson.

I samband med flytt och byte av kontonummer blev det i vintras ett uppehåll på fyra månader i dotterns barnförsäkring. När alla handlingar var inskickade på nytt trodde mamman att allt var löst.

Men i svaret från Folksam nekas Freja plötsligt sjukförsäkring.

”Anledningen till vårt beslut är kraftig övervikt/fetma”, står det i avslaget.

– Jag trodde att någon skämtade, eller att de skickat brevet till fel person. Sedan blev jag chockad och ledsen.

Inget svar på Folksam

Zarah kontaktade Folksam som meddelade att handläggaren tagit beslutet i samråd med en läkare. Ingen av dem var dock anträffbar.

– På riskskadegruppen förklarade de att vi var välkomna att ansöka om en ny försäkring om ett år, om min dotters vikt då var oförändrad.

Enligt mamman har ingen

på BVC eller barnhälsovården genom åren kommenterat dotterns vikt och ingen har föreslagit dietist.

– Det här är helt overkligt. Freja är en frisk sexåring. Att en utomstående som aldrig sett henne gör denna bedömning är kränkande.

Freja, som fyller sex år

i sommar, är 120 cm lång och väger mellan 24 och 25 kilo.

Enligt BMI-tabellerna för barn räknas en sexårig flicka med Frejas längd som fullt normalviktig om hon väger 24 eller 24,5 kilo men som överviktig om hon väger över 25. Men sexåriga flickor pendlar mellan 17 och 28 kilo.

Carl-Erik Flodmark, överläkare på Barnöverviktsenheten

i Malmö, är kritisk till Folksams agerande.

– Även om flickan skulle

ligga på gränsen finns inga studier på att det finns några risker för framtiden förrän barnet fyllt tio år. Det finns inte stöd att uttala sig om BMI för barn under tio.

”Ingenting har hänt”

Överläkaren försökte redan för tio år sedan uppmärksamma Försäkringsföreningen på att det är fel att begära in journaler för små barn.

– Tydligen har ingenting hänt. Bolagen har sina regler om att hålla tillbaka allt de kan och tolkar BVC-journalerna väldigt strängt. De kan till exempel neka försäkring om ett barn haft utslag men man inte vet varför.

Andreas Jerat, presschef på Folksam, säger att Folksam nekar ett fåtal fall per år på grund av barns BMI, men vill inte uttala sig om det specifika fallet:

– Vi har köpt in tjänsten från ett externt återförsäkringsbolag med erfarenheter av riskfaktorer hos barn. Vi följer deras riktlinjer, säger han.