Hyllad – då föll tårarna

avAnders Munck

Partiet hyllade den avgående S-ledaren

Foto: STEFAN JERREVÅNG

Tårarna föll på hennes kind. Rickard Wolff sjöng och Håkan Juholt höll tal.

Det blev ett känslosamt avsked när Mona Sahlin avtackades på Socialdemokraternas kongress.

– För en mångordig person som mig blev det ett många ord som jag ville säga till dig. Jag bestämde mig för ett enda ord: Mod, sade Håkan Juholt i sitt tacktal.

Många ville tacka Mona Sahlin för hennes insats som partiledare. Först ut var nye partiordföranden Håkan Juholt. Han hyllade Mona som han menar har varit en modig politiker och ledare.

– Jag är en av dem som såg partiledardebatten 1990. Det var många gamla gråa som gömde sig, och det var du som fick ta smällen för skattehöjningar och hyreshöjningar. Du stod pall därför att du har modet, sade Juholt.

Han fortsatte med klassiska Mona-citat som ”göm dig inte bakom mina kjolar. De är ändå ganska korta”, som Sahlin sade till Olof Johansson 1991, och hennes ”det är häftigt att betala skatt”

”Hur har du orkat?”

– Du vågade säga det ingen av oss nästan vågade tänka.

Han avslutade med att tacka Mona Sahlin genom att skänka henne en present, ett seminarium i Jerusalem för Mellanöstern.

– Vi är många som har frågat oss hur har du orkat alla dessa år. Du har svarat: Jag har inte orkat stå bredvid. Vi vill tacka dig för dina insatser så här långt, sade Juholt.

Nästa talare blev Jytte Guteland, avgående ordförande i SSU,

– Vi vet att du kommer fortsätta förändra och du kommer att vara en av de största politiker Sverige haft och har, sade Jytte Guteland.

Mona Sahlin kämpade emot. Men när Rickard Wolff dök upp på scenen och sjöng en hyllningsvisa brast det och tårarna rann på hennes kinder.

”Passion och medkänsla”

Även tidigare utrikesministern Jan Eliasson höll tal till Sahlin, med darr på rösten.

– Vi vill tacka dig för att du med passion och medkänsla visat att solidaritet hemma och solidaritet över gränserna är samma sak. Och att internationalismen alltid måste vara socialdemokratins högsta gren, sade Jan Eliasson.

Genom Eliasson kom också hälsningar från bland andra Norges statsminister Jens Stoltenberg, Simon Gabriel, partiledare för SPD i Tyskland, Chiles första kvinnliga president Michelle Bachelet, Greklands premiärminister Giorgos Papandreou, och USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright.

Stående ovationer

Hyllningarna avslutades med att sångerskan Marit Bergman sjöng Bruce Sprinsteens ”Badlands”. Mona upp på scenen och upprepade det hon sade i sitt avskedstal:
– Jag vill bara säga igen: Tack. Jag har älskat varenda sekund av detta jobb, av detta liv.

Sedan lämnade hon scenen till stående ovationer.  

ARTIKELN HANDLAR OM