Robotattack har skadat luftvärnet

Kryssningsrobotar mot Gaddafis försvar

Kriget mot Libyen är igång.

Sent på lördagskvällen avfyrade USA och Storbritannien 112 kryssningsrobotar mot libyskt luftvärn.
Tidigare sköt franska stridsplan sönder fyra libyska stridsvagnar.

Robotattacken var inriktad på ett tjugotal mål längs den libyska kusten, uppger Pentagon. Målen var Gaddafis luftförsvar omkring Tripoli och Misrata.

– Det här är ett första steg för att uppnå flygförbudet, sade viceamiralen William E. Gortney under en presskonferens på lördagskvällen.

En amerikanska säkerhetskälla uppgav senare på natten att attacken orsakade stora skador på Gaddafis luftvärn.

Den amerikanska delen av insatsen går under namnet Operation Odyssey Dawn. Den brittiska motsvarigheten är Operation Ellamy och den franska heter Opération Harmattan.

Attacken "barbarisk"

En libysk kongressledamot kallade attacken "barbarisk” vid en presskonferens på lördagskvällen.

– Attacken orsakade verklig skada mot civila och byggnader. Detta barbariska angrepp mot det libyska folket kom när vi hade gått ut med eld upphör. Påståendet att man vill skydda civila är motsagd av det som verkligen hänt i kväll.

Senare på natten krävde Libyen ett nytt möte i FN:s säkerhetsråd eftersom regimen inte anser att resolutionen om militärt ingripande i Libyen gäller längre. Den statliga televisionen meddelade också att man från och med nu inte längre tänker hindra flyktingar från att ta sig till Europa.

Tidigare på kvällen genomförde ett tjugotal franska stridsflygplan anfall mot Gaddafitrogna styrkor vid rebellstaden Benghazi. Fyra libyska stridsvagnar ska ha förstörts.

Enligt libysk statlig media ska ett franskt plan ha skjutits ned av libyska styrkor. Fransk militär avfärdade dock uppgifterna som nonsens.

Även brittiska styrkor finns över Libyen.

Qatar med i insatsen

Av arabländerna är det bara Qatar som officiellt har tillkännagivit att de kommer att delta. Enligt uppgifter till AFP kommer även Förenade arabemiraten ställa upp med 24 stridsflygplan. Enligt samma källa bidrar Qatar med mellan fyra och sex plan.

Även Belgien, Nederländerna, Norge, Kanada, Danmark och Storbritannien kommer att delta i insatsen.

Gaddafis styrkor gick på lördagsmorgonen till våldsam attack mot rebellstaden Benghazi. Enligt rapporter från staden tog de regimtrogna över områden i västra Benghazi, men senare meddelade rebellerna att de åter har kontroll över staden.

På förmiddagen sköts ett rebellkontrollerat stridsflygplan ner i den södra utkanten av staden. Planet fattade eld och störtade mot marken. Piloten sköt ut sig från planet men ska inte ha överlevt.

Enligt al-Jazira har fyra av deras journalister blivit frihetsberövade i Libyen. De ska ha rapporterat till medier i Norge, Tunisien, Mauretanien och Storbritannien. En av dem är norrman, skriver NTB.

Journalisterna ska ha rapporterat från landet under flera dagar.

Länder i alliansen

USA, Frankrike och Storbritanninen leder insatsen.

Deltar gör också Kanada, Norge, Nederländerna, Danmark, Belgien, Spanien, Italien och Grekland.

Med på lördagens möte i Paris var också representanter för Tyskland, Polen, Litauen, Portugal, Turkiet, Qatar, Förenade arabemiraten, Marocko, Jordanien, FN och Arabförbundet. Det är fortfarande oklart vilka av dessa länder som kommer att delta aktivt.

Publisert: