Vallokalerna har nu stängt

Aftonbladet.se rapporterar hela natten

Valet i Pennsylvania kan bli primärvalets viktigaste delval. Clinton måste krossa Obama för att ha en chans.
Valet i Pennsylvania kan bli primärvalets viktigaste delval. Clinton måste krossa Obama för att ha en chans.

BOSTON: Följ de senaste turerna under det avgörande valet i Pennsylvania.

Aftonbladet.ses utsände, Stefan Persson, rapporterar om stort och smått.

04.30: Nu har Hillary Clinton talat till sina supportrar i Center City, Pennsylvania.

- De sa åt mig att ge upp. Men det amerikanska folket ger inte upp och ni förtjänar en president som inte ger upp, sa Clinton inför en jublande publik på Park Hyatt at the Bellevue.

Samtidigt som Clinton håller sitt tal har 67 procent av rösterna räknats. Clinton står just nu på 54 procent, mot Obamas 46 procent.

Nu fortsätter kampen mellan de två kandidaterna i delstaterna Indiana och North Carolina. De primärvalen avgörs den 6 maj.

03.30: Vi väntar nu på att höra de båda kandidaternas tal och kommentarer om valresultatet.

Medarbetare från respektive kandidats kampanjledning har dock redan uttalat sig.

- En seger är en seger. Och vi ger inte upp någonstans, det återstår nio delstater att slåss om, säger Terry McAuliffe i Clintons stab.

- Han har en stark grund att stå på, för att gå vidare i primärvalet och senare mot McCain i november, säger senator Bob Casey, som stöder Obama.

03.19: Hillary Clinton har just nu 57 procent av rösterna ot Barack Obamas 47.

03:08: Enligt både CNN och Sky News kan Hillary Clintons väljare andas ut. Clinton kommer inte att förlora mot Barack Obama. Frågan är nu bara hur mycket hon kommer att vinna med.

Allt talar alltså för en valrysare.

Det kan tyckas underligt. Minns att Clinton ledde med ett par procentenheter enligt väljarundersökningarna inför valet? När sedan CNN:s exit poll visade att av de demokrater som bestämde sig för en kandidat under sista veckan, röstade 58 procent för Clinton.

Alltså borde väl försprånget ha ökat?

Men nej, i stället verkar Obama alltså ha minskat Clintons ledning. Och anledningen är troligen att valdeltagandet har blivit mycket högre än vad man i väljarundersökningarna inför valet först väntade sig.

När sex procent av rösterna nu har räknats, har Clinton 53 procent, medan Obama har 47 procent.

02:58: Hillary Clinton slog sin rival Barack Obama i demokraternas primärval i Pennsylvania på tisdagen, uppger amerikanska medier.

02.45: Första siffrorna från Pennsylvania har nu kommit in.

Hillary Clinton, 66 procent.

Barack Obama, 34 procent.

Clinton har alltså tagit en ledning, men då har inte ens en procent av rösterna räknats.

02.30: En halvtimme efter att vallokalerna stängt finns det fortfarande inga siffror att redovisa. Av någon anledning fortsätter MSNBC ändå att visa en skylt som förkunnar att Clinton har noll procent, Obama noll procent och mellan dem skiljer det – noll procent.

Snart borde dock de första siffrorna dyka upp.

02.00: Nu har alltså vallokalerna stängt.

Och CNN aviserar ett jämnt valresultat, baserat på sina exit polls. Men varken CNN eller NBC News kan publicera någon prognos.

Vi får helt enkelt vänta på resultatet från själva rösträkningen.

01.35: Kors i taket. Nu vaknade CNN och tog upp storyn om ”Voter Action” och de trasiga valmaskinerna, två timmar efter att lokalpressen – och därefter aftonbladet.se – uppmärksammat problemen. Myndigheterna fortsätter dock hävda att allt fungerat i det närmaste felfritt.

***

Nu är det bara knappt en halvtimme kvar innan vallokalerna stänger. Det innebär att vi snart borde få de första resultaten.

CNN:s John King har dock förvarnat om att storstaden Philadelphia av tradition rapporterar sina siffror sent, så det kan bli en lång väntan i kväll.

01.10: John King på CNN har tagit fram sin magiska elektroniska karta och förklarar att om Barack Obama vill skrälla i kväll, måste han göra ett kanonval i Philadelphia.

Anledningen: Pennsylvanias största stad har en stor afroamerikansk befolkning.

Som vi tidigare berättat har 92 procent av afroamerikanerna i delstaten röstat på just Obama, enligt CNN:s exit polls.

Ett gott tecken för Obama alltså, men han måste också hoppas på att valdeltagandet i framför allt Philadelphia varit väldigt högt.

Clinton, å andra sidan, måste gå bra i Pittsburgh för att vinna stort i kväll. Där finns arbetarklassen, som förväntas ge Clinton sitt stöd.

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/politics/interactives/campaign08/pa-primary/?hpid=topnews

00.50: ”Voter Actions” begäran att flytta fram vallokalernas öppettider till 22.00, har avslagits. Domaren i Philadelphia menar att det krävdes mer bevis för att ta ett sådant beslut, enligt Daily News.

”Voter Action” menade att det varit så mycket problem i vallokalerna, att man borde ge väljarna ytterligare två timmar på sig att rösta.

23.55. Storyn om de trasiga valmaskinerna vägrar försvinna. Tv-kanalerna skickade ut sina reportrar i jakt på feta skandalrubriker så fort historien dök upp, men reportrarna kunde (säkert aningen besvikna) för någon timme sedan meddela att inga större problem rapporterats in. Det var i alla fall vad myndigheterna uppgav.

Nu har gruppen ”Voter Action” bett en domare i Philadelphia besluta om att förlänga vallokalernas öppettider till klockan 22.00 (i stället för 20.00). ”Voter Action” säger att de mottagit 150 klagomål från väljare som haft svårigheter att rösta, ungefär dubbelt så många som vid tidigare primärval. Det rapporterar Daily News.

Vi får nog anledning att ännu en gång återkomma till de där trasiga valmaskinerna.

23.40: Fler intressanta exit polls från CNN.

Som vi tidigare berättat har cirka 200 000 demokrater nyligen registrerat sig för att kunna delta i valet.

Av dem har 60 procent röstat på Obama, 38 procent på Clinton.

Bland demokraterna som bestämde sig för en kandidat under den sista veckan, har Clinton fått 58 procent av rösterna, Obama 42 procent.

Mer:

Bland afroamerikanerna har 92 procent röstat för Obama, bara åtta procent för Clinton.

Bland demokrater 65 år och äldre: 65 procent för Clinton och 38 procent för Obama.

De mest intressanta siffrorna?

Kanske att Obama tog hem så många procent av afroamerikanernas röster. För bara ett år sedan hade Clinton runt 25-30 procent av de rösterna.

Men kom ihåg, vi pratar alltså bara om CNN:s exit polls nu, inget slutgiltigt valresultat.

23.20: Tv-kanalerna – och framför allt CNN - trappar upp sin bevakning av primärvalet i Pennsylvania, vilket betyder att det äntligen börjar hända saker och ting.

Nu presenterar CNN sin första ”exit poll”, alltså en undersökning bland väljare som just varit och röstat.

Frågan var: vem skulle lyckas bäst med att förbättra USA:s ekonomi?

Clinton27 procent

Obama19 procent

Båda45 procent

Ingen av dem9 procent

22.30: Hur mycket måste Hillary Clinton vinna med för att kunna fortsätta kampen mot Barack Obama? Vilka siffror krävs för att hon ska kunna övertyga superdelegater och bidragsgivare om att hon fortfarande har en rimlig chans att ta hem nomineringen?

Det är frågorna som experter, kommentatorer och politiker nu diskuterar i var och varannan tv-kanal.

- Hon är nöjd med en tvåsiffrig seger, tror MSNBC:s kommentator Tim Russert

21.20. Problemen med valmaskinerna – som vi skrev om tidigare – ska inte behöva påverka slutresultatet. Nu rapporterar CNN och NBC att bara mindre incidenter har rapporterats de senaste timmarna.

– Det har bara varit småsaker, inget mer än vanligt, säger Leslie Amoros, taleskvinna för Pennsylvania State Department till NBC.

20.45. MSNBC sände nyligen en intervju med Michael Nutter, Philadelphias borgmästare som stöder Hillary Clinton.

– Jag förväntar mig att hon vinner och att hon vinner med bred marginal, för att sedan fortsätta till nästa stat. Hon kommer att visa att hon kan vinna de stora staterna, sa borgmästaren.

Nutter är bara ett av många tunga namn som stöder Clinton i Pennsylvania. Även guvernören Ed Rendell sluter upp bakom Clinton.

20.25: MSNBC presenterade precis en ny väljarundersökning. Enligt den har Clinton 51 procent av rösterna i Pennsylvania, mot Obamas 44 procent.

– Om det skulle bli slutresultatet tar hon en seger tillräckligt stor för att hon ska vara kvar i racet, säger John Harwood på tv-kanalen.

Samtidigt presenterar USA Today en väljarundersökning som gäller nationellt. Där har Obama 50 procent av demokraternas röster, medan Clinton har 40 procent.

19.55. Barack Obama är fortfarande ute bland väljarna på stan. Under förmiddagen var han i Pittsburgh, nu är han i Philadelphia-området.

Men i motsats till Hillary Clinton – som alltså kommer hålla sitt tal i Center City – lämnar Obama Pennsylvania i kväll. Han flyger till Indiana, där primärvalen fortsätter den 6 maj.

19.25: Med mindre än sju timmar kvar innan vallokalerna stänger rapporterar flera medier att man förväntar sig ett rekordhögt valdeltagande i Pennsylvania.

200 000 personer har nyligen registrerat sig för att kunna delta i valet. På CNN spekulerar man i att det i första hand kommer innebära ett lyft för Barack Obama.

Rekord i valdeltagande är en ihållande trend under den här vårens primärval. I South Carolina gick till exempel 30,3 procent av de röstberättigade till vallokalerna. Den tidigare rekordsiffran i den staten var från 1992, då 10,1 procent deltog i primärvalet.

19.05: Vi fortsätter lite kort på ämnet kandidaterna och deras matvanor. I går åt Barack Obama frukost på Glider Diner i Scranton.

Nu finns resterna av hans våfflor att köpa på e-bay. Senaste budet låg på 177,50 dollar. Och då ingår både tallrik och bestick.

18.55: Hillary Clinton sägs vara klar med kampanjandet ute bland allmänheten för i dag. Nästa gång vi får se henne är i Center City, där hon i kväll kommer att hålla sitt tal.

Clinton avslutade dagen ute på fältet med att gå in på Bocella’s Restaurant och beställa en lunch att ta med.

Vad Clinton beställde?

”Chicken Cheesesteak with Italian greens, onions and light sauce”, enligt philly.com.

18.05: De senaste dagarna har de båda kandidaterna öst på med olika tv-reklamer i Pennsylvania.

Den som nu diskuteras mest är Clintons film med Usama Bin Laden (http://www.youtube.com/watch?v=RaP-f1aClL0).

Clinton kallar filmen ”an ad about leadership”.

Obama ser reklamen som ett exempel på ”politics of fear”.

Se och döm själva.

17.45: Nu har problemen med trasiga valmaskiner även nått nationell media. Tv-kanalen MSNBC uppmärksammar att Barack Obama-lägret klagat på åtskilliga problem med maskinerna.

– Det var problem under morgonen, men nu har det mesta rättats till, säger Fred Voigt, valansvarig, till MSNBC.

17.05: Flera lokala medier rapporterar nu om trasiga valmaskiner runt om i Pennsylvania.

– Jag kunde till slut lämna min röst på Obama efter att ha väntat i en och en halv timme. Under den tiden var det minst 100 personer som lämnade lokalen utan att ha röstat, kanske kommer de inte tillbaka, säger en valdeltagare till Daily News.

Trasiga valmaskiner är inget nytt under det här primärvalet. Men att det redan kommit in så många rapporter är oroande, menar lokal media.

2 miljoner demokrater förväntas rösta under dagen.

16.55: Än så länge är rapporterna från vallokalerna ganska få. Lugnet före stormen, med andra ord. Medan det fortfarande är ganska lugnt kan vi passa på att titta på den senaste Rocky-filmen: Baracky – The Movie. Här är länken http://www.youtube.com/watch?v=RyhIBXNfqM

16.10 Primärvalet i Pennsylvania är i full gång.

Vallokalerna runt om i delstaten öppnade för tre timmar sedan och stänger klockan 20.00 lokal tid (02.00, svensk tid).

Och Hillary Clinton är fortfarande favorit till att ta hem segern. I den senaste valundersökningen – från tv-kanalen MSNBC - hade Clinton 48 procent av rösterna, medan Barack Obama hade 43 procent.

Texten uppdateras fortlöpande

Publisert: