Misstänkta tyskan lämnas ut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-25

Den tyska kvinnan som misstänks för att ha mördat två små barn i Arboga utlämnas till Sverige, uppger den tyske åklagaren.

– Vi har fått beskedet från Högsta domstolen att det är möjligt att föra kvinnan till Sverige, säger Jörg Frölich till aftonbladet.se.

Lämnas ut Den mordmisstänkta tyska kvinnan ska lämnas ut till Sverige, beslutade tysk domstol i dag.

Oberlandsgericht i tyska Celle, en domstol som motsvarar hovrätten i Sverige, fattade beslutet i dag på förmiddagen.

– Vi kommer försöka föra kvinnan till Sverige i nästa vecka men jag kan inte ge er någon närmare information om när det ska ske.

Hur kommer det gå till?

– Jag kan av säkerhetsskäl tyvärr heller inte informera er om hur det ska gå till. Men vi kommer samarbeta både med den svenska polisen och med den tyska rikskriminalpolisen, säger Jörg Frölich.

Kan överklaga

Beslutet kan överklagas till Bundesverfassungsgericht i Karlsruhe, en författningsdomstol som inte har någon svensk motsvarighet.

– Det är hennes sista möjlighet att få utlämningen prövad. Författningsdomstolen kommer att fatta ett snabbt beslut, troligen tar det bara några få dagar, säger Fröhlich.

Under tiden sitter kvinnan fortsatt häktad på en anstalt i Hannover.

Hade romans

Det var för drygt en månad sedan, den 17 mars, som två barn, ett och tre år gamla, och deras 23-åriga mamma överfölls i familjens bostad i Arboga. Barnen dödades medan mamman överlevde med mycket svåra skador. Hon vårdas fortfarande på sjukhus.

Kort därefter greps barnens far som misstänkt för gärningen, men han släpptes redan efter någon dag.

Den tyska kvinnan som misstankarna senare kom att riktas mot har tidigare haft en romans med sambon till den skadade kvinnan.

Ska använda tolk

Spaningschef Lars Rogenfelt har ännu inte fått uppgifterna om utlämningen bekräftade.

– Men vi vill ha hit henne så fort som möjligt så att vi kan påbörja förhören. Vi har ju väntat i fyra veckor nu, säger Rogenfelt till TT.

Två förhörsledare är utsedda, en från Västerås och en från Köping.

– En av dem talar tyska men förhören kommer ändå att hållas med tolk för att undvika missförstånd, säger Rogenfelt.

Hittills har dock kvinnan vägrat att svara på polisens frågor.

Följ ämnen i artikeln