Upptrappning av löneupproret

avSusanna Vidlund

NYHETER

Vårdpersonal demonstrerar på Sergels torg

De kräver en högre lön för sitt arbete.

Över 30 000 personer har skrivit på sjuksköterskornas och annan vårdpersonals löneuppror.

Klockan 11.00 i dag demonstrerade man i Stockholm.

Såväl vårdpersonal som allmänhet uppmanas i dag att stödja löneupproret genom att samlas på Sergels torg för en demonstration. Demonstranterna kommer vandra med plakat nedför Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, över Strömbron, Slottskajen och slutligen stanna på Mynttorget nära Riksdagen.

”Med tanke på att de flesta av oss har minst tre års högskoleutbildning, är det en skandal att våra löner är så låga, och att löneutvecklingen i stort sett varit obefintlig de senaste åren”, står det att läsa i manifestet.

På regeringsnivå

Från Mynttorget kommer mindre delegationer vandra med namninsamlingslistan till ansvariga ministrar i Socialdepartementet, Finansdepartementet, Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Statsrådsberedningen samt riksdagen.

"Vi på Löneupproret anser dock att vår situation måste komma upp på regeringsnivå", står det att läsa i ett pressmeddelande som skickats ut.

Klockan 13.00 inleder man sedan demonstration på Mynttorget. Den väntas pågå fram till cirka 16.00.

Hotar säga upp sig

Löneupproret startades på avdelning 15, Centrallasarettet i Västerås av två frustrerade sjuksköterskor. De skrev ett manifest och lade ut det på nätet.

Det har nu vuxit till ett "landsomfattande löneuppror", står det att läsa i pressmeddelandet.

Hittills har över 30 000 personer skrivit på löneupproret. Enligt upprorsmakarna gör sig över 10.000 arbetande från de olika yrkesgrupperna beredda att säga upp sig om deras lönekrav inte går igenom.