Spray hackat – igen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hackergruppen Vuxna Förbannade Hackare har åter slagit till

I april blev Spray hackat och lösenord fanns tillgängliga på nätet.

Nu har sajten hackats igen.

Hackergruppen Vuxna Förbannade Hackare har hackat Spray och användarnas lösenord kan ha spridits på nätet.

– Det är inget vi kan säga nu. Vi har haft ett sådant intrång tidigare. Men nu får vi undersöka vad och hur som har hänt. Vi kan inte säga något om våra användaruppgifter har spridits än så länge, säger Sprays presschef Fredrik Pallin till aftonbladet.se.

Förra gången som intrånget hände sa han att Spray har ett stort ansvar för säkerheten hos sig och att ”det här kommer inte att kunna hända igen”.

Det var en månad sedan.

Nu har det hänt igen. Många av aftonbladet.se:s läsare har under fredagsmorgonen hört av sig om ett nytt intrång i Spray.

”Obehagligt och störande”

Daniel Persson är en av många som använder Spray mail och har gjort det sedan 2004.

– Jag gick in på Spray och hela startsidan var bara vit. I mitten på sidan stod det att sajten var hackad igen och att det var Vuxna förbannade hackare som hade gjort det. Det var massor av svordomar och det stod saker som "fuck you".

På sidan kunde man trycka på en länk. Då kom man till en ny sajt där man kunde skriva in ett sprayalias eller en mejladress. Det stod också ”använd inte Spray nu. Dina inloggninsupppgifter sprids just nu", berättar Daniel.

– Skrev man in ett namn så fick man upp personens inloggning, hemadress, telefonnummer och lösenord. Det känns fullkomligt värdelöst att Spray inte klarar att hålla säkerheten. Det är störande, obehagligt och orättvist att allmänhetens personuppgifter sprids på det här viset på internet. Någon kan ju utnyttja de här uppgifterna.

”Ser ut som vanligt”

Spray är en av Sveriges största portaler och communitys på internet och har över 600 000 unika besökare varje vecka. Spray bedriver även webhotell, har en nätdejtingsajt och flera andra verksamheter.

Det är oklart hur många användare som har drabbats och exakt vad som hände under hackerattacken.

– Det vi vet i dag är att vår startsida byttes ut i natt. Det upptäckte vi och det har åtgärdats, säger Fredrik Pallin.

Hur lång tid tog det att åtgärda det?

– Jag vet inte exakt men det rörde sig om ett par timmar. Men det blev klart innan folk hade börjat surfa i morse i alla fall.

Vad var det som hände?

– Man bytte ut startsidan på sajten, vilket är vanligt vid hackning, och och sedan lade man upp en annan sida. Man kidnappar startsidan helt enkelt.

En person som vi har pratat med sa att man kunde skriva in ett namn och då få upp personnnummer, lösenord med mera. Stämmer det?

– Jag kan inte svara på om det stämmer. Det vi har sett är att man bytte ut startsidan.

Hur många besök var det under tiden sajten var hackad?

– Det är svårt att svara på. Den trafiken vi fick in kan komma från hackarna själva. Tre på natten är det tämligen dött på vår startsida. Så det var nog inte många besökare förutom de själva.

Hur ska ni arbeta vidare med att stärka säkerheten?

– Vi jobbar hela tiden med säkerheten. Men vill de komma in så gör de det. Det är nästan omöjligt att få hundraprocentigt skydd mot intrång. Men framför allt byter vi nu hela vår mejlplattform och det arbetet håller vi på att avsluta nu.

Ny hackerattack mot Spray:

Publicerad: