Terror – med 43 högtalare

NYHETER

49-åring ville hålla sina grannar borta – åtalas

1 av 3 | Foto: STÖR FRIDEN Den åtalade 49-åringen har flera gånger spelat musik på extrem volym med de 43 högtalarna. Nu har grannarna fått nog.

HEDEKAS. Oljudet från de 43 högtalarna skulle hålla grannarna borta.

De gick till polisen i stället.

Nu åtalas 49-åringen för ofredande.

Träplanket runt huset är över två meter högt och lutar inåt. Grinden är låst. Här, mellan öppna fält och skogen i fonden, bor en 49-årig man som gjort livet surt för sina närmaste grannar.

– Han har spelat högt och väsnats. Hade det varit vanlig radio så hade det inte varit så farligt. Men det här har varit ett gnissel och ett elände. Inte riktigt vad man vill höra, säger Urban Martinsson, 36, som bor en knapp kilometer bort.

Uddevallapolisen försökte övertala 49-åringen att inte vara så högljudd – utan resultat. Det slutade med att mannens anläggning togs i beslag. Förklaringen till oljudet hängde i träden och på huset. Det satt högtalare högt och lågt, sammanlagt 43 stycken.

Videokamera i fönstret

– Nu har det varit lugnt ett par veckor. Men han har spelat ett par gånger efter att polisen var där ändå, säger Urban Martinsson.

Borta i 49-åringens hus sitter en videokamera monterad i fönstret på andra våningen. En syren skymtar på andra sidan planket. På ett utskjutande tak ligger en vit högtalarlåda. På andra sidan vägen går ett tjugotal kor och betar i eftermiddagssolen. Det är tyst. Ingen öppnar när vi bankar på. Ingen svarar i telefonen.

”Bäst stryka medhårs”

– Det är tur att man börjar bli så pass gammal att man börjar höra dåligt. Jag är väl den enda som inte har ringt polisen. Men jag tror att det är bäst att stryka såna personer medhårs, säger en annan granne som vill vara anonym.

Nu har 49-åringens högtalarterror hamnat i tingsrätten. Han åtals för ofredande, skriver Metro.

Kerstin Danielson