Nyheter

Alice Bahs nya liv efter utbildningen

Av: 

Minimedia

Susanne Ståhl

NYHETER

Från tv-stjärna till fil.kand: Jag saknar inte tv.

Alice Bah Kuhnke hade tv-jobbet många drömmer om, men egentligen ville hon göra något annat. Till slut tog hon steget och började plugga, något hon aldrig har ångrat.

Det dyker hela tiden upp nya ämnen som jag vill läsa, säger Alice Bah Kuhnke.
Det dyker hela tiden upp nya ämnen som jag vill läsa, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon var en av våra mest folkkära tv-programledare, men idag säger Alice Bah Kuhnke att hon aldrig saknar tv-världen. Efter många år på tv, bland annat som programledare för Disneyklubben och reporter för Kalla fakta, blev suget efter bildning för stort och hon började läsa statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Jag drömde om att få arbeta med sociala och politiska frågor och då var det ganska naturligt att söka statsvetenskap, säger Alice Bah Kuhnke.

Lärde sig kritiskt tänkande

Tiden på högskolan beskriver hon entusiastiskt som en utvecklande tid.

– Utbildningen i sig var så oerhört stimulerande och det var roligt att få diskutera sådant som man verkligen brinner för. Framförallt fick jag lära mig kritiskt tänkande, att argumentera och ställa mig kritisk till sånt jag läser, det var en stor insikt för mig, säger hon.

Utbildningen, en fil.kand i statsvetenskap, ledde henne vidare till höjdarjobb som verksamhetschef för Idéer för livet inom Skandia och senare blev hon generalsekreterare för föreningen Rättvisemärkt. Nu har hon nyss bytt jobb och leder arbetet för att bygga upp en tankesmedja som ska skapa opinion och debatt kring samhällsfrågor. En tjänst som hon ser har stora kopplingar till utbildningen.

– Det jag jobbar med rör demokrati, makt och hur samhället är organiserat, just det man studerar inom statsvetenskapen.

Aldrig färdiglärd

Förutom kandidatexamen har hon läst fler fristående kurser än hon riktigt kan hålla reda på. Fortfarande bläddrar hon i kurskatalogerna varje år och hittar ständigt nya ämnen som hon vill läsa. Senast tog hon en kvällskurs i ”Ryssland idag och igår”.

– Jag älskar att plugga, säger hon glatt, men lägger sedan till att hon bara söker restplatser för att inte ta en plats för någon ung människa utan jobb.

– Om jag ska ge något råd till unga som funderar på att plugga, så är det framförallt: gör det.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter