Många fruktar blodbad i dag

Vattenkanoner mot demonstranter

Oppositionens demonstranter möttes av polisens gummikulor och tårgas.
Oppositionens demonstranter möttes av polisens gummikulor och tårgas.

Många fruktar att förmiddagens planerade demonstration kommer att ända i blodbad. Då hotar inbördeskrig i Östafrikas viktigaste nation.

Kenya går en ödesdiger dag till mötes på torsdagen.

Medan morgonsolen sken över Nairobi samlades kravallpoliser och militär i centrala staden inför den stora demonstration som oppositionen har planerat i protest mot vad man kallar president Mwai Kibakis statskupp. Demonstrationen har förbjudits, men människor TT talade med sent i onsdags kväll trodde att tiotusentals ändå skulle samlas.

Under torsdagsmorgonen ska redan stora skaror ha lämnat kåkstaden Kibera och promenerat den långa vägen in mot staden, iklädda vita sjalar och sjungandes Kenyas nationalsång. I närheten av Uhuru Park, där demonstrationen ska hållas, möttes de av poliser, tårgas och vattenkanoner.

Utegångsförbud?

De senaste rapporterna talar om att våldsamheter redan brutit ut i centrala Nairobi. Oron för vad som kommer att ske i Kenya på torsdagen är stor.

– Jag ska be hela natten för en fredlig lösning. Låt dem hålla demonstrationen! Låt oss få en fredlig lösning, sade Michael Atema, 23 år, till TT i onsdags kväll.

– Det värsta scenariot är att polisen skjuter skarpt mot demonstranterna, att det slutar i blodbad, utegångsförbud och undantagstillstånd, säger Atema.

Då kan Kenya explodera i ett inbördeskrig. De två presidentkandidaterna, president Kibaki och utmanaren Raila Odinga, är lika envisa och hävdar bägge att de är valets rättmätiga segrare. Båda sidor anklagar också den andra för folkmordstendenser.

”Rädda vårt land!” ropar kenyanska tidningar och tv-kanaler på torsdagen, rapporterar TT:s Carolina Jemsby i Nairobi.

Samtidigt ökar spänningen i centrala Nairobi där oppositionens demonstranter möts av gummikulor, tårgas och vattenkanoner. Polis och militär har slagit en järnring runt Uhuru Park i centrala Nairobi. Men från alla håll väller människor fram emot avspärrningarna och kräver att få visa sitt missnöje med vad man kallar president Kibakis ”statskupp”.

Använt gummikulor och tårgas

Vid lunchtid, lokal tid, hade polisen ännu inte använt skarpladdade vapen, utan gummikulor, vattenkanoner och tårgas.

Många av demonstranterna har vandrat den långa vägen in till staden från omgivande kåkstäder. De viftar med vita näsdukar, sjunger Kenyas nationalsång och ropar arga slagord mot polisen.

Risken är att torsdagens demonstration förvandlas till ett blodbad och för Kenya, Östafrikas viktigaste land, till inbördeskrig.

Fredspristagaren Desmond Tutu har anlänt till Nairobi och försöker medla mellan president Kibaki, som utropade sig till segrare i valet, och oppositionens Raila Odinga, som anser sig vara den rättmätiga segraren.

Från omvärlden manas till lugn och samtal, medan retoriken i Kenya blir allt värre. Såväl Kibaki som Odinga anklagar varandra för folkmordsliknande tendenser.

Oppositionen till Uhuru Park

Den kenyanska oppositionspartiet ODM, Orange Democratic Movement, är just nu i möte med den sydafrikanske fredspristagaren Desmond Tutu, rapporterar TT:s medarbetare i Nairobi.

Enligt uppgift ska sedan den samlade oppositionen, inklusive ledaren Raila Odinga, marschera till Uhuru Park där polis och militär väntar.

– Det här landet har varit ett föredöme av stabilitet. Den bilden har nu krossats, sade fredspristagaren Desmond Tutu innan han gick in till mötet med ODM.

Desmond Tutu är i Kenya för att försöka medla mellan parterna.

– Jag tror inte att någon är oberörd av de bilder som kablas ut härifrån, människor som bränns till döds i kyrkor. Det är inte det Kenya vi känner”, sade Tutu också.

Sedan valet den 27 december har över 300 människor dödats i oroligheterna, som bär etniska förtecken.

Medlingsförsök

Kenya är Östafrikas viktigaste nation. Bryter inbördeskrig ut här, hotas hela den instabila regionen av kaos.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att den sydafrikanske tidigare ärkebiskopen Desmond Tutu befann Nairobi på torsdagen för att försöka medla mellan Kibaki och Odinga. Men den kenyanska regeringen har hittills envist vidhållit att någon medling inte behövs.

– För oss är Tutu här som turist... för vi har inte bjudit in honom till överläggningar, förklarade en regeringstalesman för AFP.

Och som första afrikanska ledare har grannlandet Ugandas president Yoweri Museveni gratulerat Kibaki till segern i det omtvistade valet, rapporterar Reuters.

Carolina Jemsby/TT

Publisert: