Bengt Svenson ny rikspolischef

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ingen sökande dög

Nye rikspolischefen Bengt Svenson presenterades på tisdagen av justitieminister Beatrice Ask.
Foto: ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX
Nye rikspolischefen Bengt Svenson presenterades på tisdagen av justitieminister Beatrice Ask.

Ingen av dem som sökte tjänsten som rikspolischef dög, enligt justitieminister Beatrice Ask.

I stället går jobbet till den tillförordnade chefen, Bengt Svenson.

Efter fem månader har så Rikspolisstyrelsen fått sin nya chef. Den som enligt statsminister Fredrik Reinfeldt skulle bli medborgarnas rikspolischef. I januari i år utannonserade regeringen tjänsten.

Ett antal personer sökte tjänsten – ingen dög. Eller som Beatrice Ask uttryckte det: Ingen uppfyllde kravprofilen.

Två andra personer tillfrågades då, Bengt Svenson, som sedan i januari varit tillförordnad rikspolischef, och länspolismästaren i Stockholms län Carin Götblad. Den senare har varit en av förhandsfavoriterna. Men inte heller hon räckte till. Exakt varför, ville Beatrice Ask inte gå in på när hon vid en presskonferens presenterade Bengt Svenson.

För lång tid

Huruvida det faktum att Carin Götblad står under JK:s lupp för eventuell inblandning i en tvivelaktig narkotikaaffär på Gotland med en kriminell polisinfiltratör har spelat in, ville justitieministern inte säga. I stället framhöll hon Bengt Svensons kvaliteter.

– Bengt har de egenskaper som krävs för att leda svensk polis, jag är glad över att han tackade ja, sade hon.

Att det har tagit nästan fem månader att utse en ny chef för svensk polis är för lång tid, medgav Beatrice Ask. Men det har berott på den öppna process som regeringen använt sig av, även om den inte påverkade regeringens beslut.

– Det har inte varit den framgång man hade kunnat önska, men det hade kunnat finnas någon därute som vi inte varit medvetna om, sade hon.

Hon anser att sekretessreglerna måste ändras, så att personer som inte vill att det ska bli offentligt ska kunna söka chefsjobb.

Den nye rikspolischefen var glad över det nya jobbet.

Större engagemang

– Jag är oerhört stolt över det här uppdraget. Att vara polis i 30 år och sedan få leda svensk polis är speciellt. Jag ska försöka leva upp till det här förtroendet. Jag är väldigt entusiastisk inför arbetet, sade Bengt Svenson.

Svensk polis är bra, konstaterade han. Men den kan bli bättre.

Svenson efterlyser bland annat större engagemang från varje enskild polis.

– Varje polisanställd måste faktiskt fundera på vad hans eller hennes del är i att bidra till en bättre polisverksamhet, sade han till TT.

TT

Publicerad: