Iran anklagar USA för att ljuga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-10

Släpper film som ger en annan version av båtdramat i Persiska viken

USA anklagar Iran för att ha utfört en provocerande manövrer mot tre amerikanska stridsskepp i Hormuz-sundet i lördags.

Lögn, svarar Iran som nu släpper en egen videofilm som ger en annan bild av händelsen.

De fem iranska båtarna, enligt uppgift under befäl av det iranska Revolutionsgardet, ska ha styrt mot de amerikanska stridsskeppen och samtidigt yttrat hotelser över radio. Kaptenen på en av de amerikanska båtarna var på väg att öppna eld när de iranska båtarna bytte kurs och avlägsnade sig, bekräftar Pentagon.

– Det är den värsta provokationen som vi har upplevt än så länge, säger en talesperson för amerikanska marinen till Sky News.

"Hotade amerikanska fartyg"

USA ser extra allvarligt på hoten eftersom de kom just när president Bush förberedde sitt besök i Mellanöstern. Som bevis presenterades en videofilm som visar det påstådda angreppet. Den drygt fyra minuter långa videofilm som Pentagon offentliggjort ska vara filmad från bryggan på ett av de amerikanska fartygen och visa hur ett antal snabba båtar cirklar omkring dem.

Enligt USA var båtarna iranska, liksom den röst i komradion som på bruten engelska hörs hota de amerikanska fartygen. Iranierna ska ha hotat att spränga amerikanerna i luften.

Bush: "En provokation"

Men versionerna går isär om vad som egentligen hände i Persiska viken i lördags. I går gick Irans revolutionsgarde ut och anklagade USA för att ha fabricerat videofilmen. Man presenterade istället en egen film som visar hur iranska kustbevakningen lugnt och sansat kontaktar USA-fartygen och begär kurs och hastighet. Amerikanerna ger svaret att de befinner sig på internationellt vatten.

Inga skott avlossades under incidenten på internationellt vatten, men USA:s president George W Bush har kallat incidenten "en provokation" och på onsdagen varnade hans säkerhetsrådgivare Stephen Hadley Iran att inte göra om tilltaget.

Hormuz-sundet är ett smalt och strategiskt mycket viktigt gatt som förbinder Persiska viken och dess oljetrafik med omvärlden. Nyheten om incidenten fick oljepriset att stiga i måndags.

USA och Iran är i luven på varandra om såväl Irak som Irans kärntekniska ambitioner, och det har i flera år ryktats om amerikanska planer på ett militärt angrepp mot Iran.

Den risken anses dock ha minskat något sedan amerikanska underrättelsetjänster i höstas gjorde en gemensam bedömning att Iran har avbrutit sitt kärnvapenprogram.