Snusk & ohyra

avKerstin Nilsson

Köttfabriken i Malmö är det värsta inspektören har sett

1 av 4 | Foto: LIVSMEDELSVERKET
I BUTIK Markos chark fortsätter med sin ohygieniska verksamhet, då de fortfarande har kvar sitt tillstånd.

Här är snusket på köttfabriken.

Gråsuggor, mögel, hundbajs och gamla köttrester.

Nu slutar matvarukedjorna att sälja korvarna som tillverkas här.

Efter larmet om snusket på Elisedals chark i Malmö, som även går under namnet Markos chark, stoppade i går Coop och Hemköp omedelbart all försäljning av företagets produkter.

”Avstängd”

– Det kändes inte riktigt att sälja deras produkter, därför har vi plockat bort dem, säger Ingemar Kroon, pressansvarig på Axfood, som äger Hemköp.

Detsamma säger Coop.

– Leverantören är avstängd hos oss, säger Märit Wikström, pressansvarig på Coop.

Efter upprepade besök och försök att få företaget att göra något åt snusket i fabriken har Livsmedelsverket beslutat att dra in tillståndet för att producera livsmedel för Elisedals chark i Malmö.

Med mobilkameror har inspektörerna fångat snusket på bild: gamla köttrester från gårdagen i köttkvarnar och blandare och på manöverpanelens knappar. Skitiga handfat och redskap och gråsuggor och tusenfotingar i samma rum som köttet mals till korv-smet i.

Hittade hundbajs

I ett lagerutrymme för korvskinn hittade en inspektör också hundbajs.

– Det är det värsta jag har sett under mina tio år på Livsmedelsverket, säger veterinärinspektör Wolfgang Heger.

Men trots snusket kan företaget fortsätta att tillverka korv och andra charkvaror i lokalerna. Företaget har nämligen överklagat beslutet och i väntan på att det vinner laga kraft kan produktionen fortsätta som vanligt.

Fortsätter sälja

Livsmedelsverket har heller inte fattat beslut om försäljningsstopp – som man kan göra.

– Nej. Eftersom produkterna värmebehandlas dör bakterierna. Risken att bli sjuk är förhöjd, men vi bedömer den som osannolik, säger Wolfgang Heger.

Aftonbladet har förgäves sökt Marko Anic, ägare till Elisedals chark, som på företagets hemsida lovar att han redan har tagit itu med problemen.