Nyheter

Skandinaver fast i Thailand

NYHETER

Flygplats blockerad av demonstranter

Den fackliga ledningen på Thailands statliga flygbolag Thai Airways utlyste på fredagen en sympatistrejk bland sina 15 000 medlemmar i solidaritet med de regimfientliga protesterna.

26 Apolloresenärer riskerar att inte kunna flyga från Koh Samui till Köpenhamn i kväll som planerat.

– Vi undersöker hur vi ska lösa det nu, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Demonstranterna har helt blockerat flygplatsen på Phuket och inga flygplan tillåts lyfta eller landa, meddelar Vings representant på plats. Enligt informationschef Magdalena Öhrn har demonstranterna sagt att flygplatsen kommer att förbli blockerad till klockan 19 lokal tid (klockan 14 svensk tid). Om den inte öppnas då kommer de svenska resenärerna att tas till hotell.

Thailändsk kravallpolis forcerade på fredagsmorgonen de avspärrningar som demonstranter gjort runt premiärministerns kansli i Bangkok.

Hundratals poliser tog sig in på området, bland annat med hjälp av tårgas, för att överlämna en domstolsorder om att demonstranterna ska ge sig av, enligt ögonvittnen.

”Regeringsbyggnaden belägrad”

Regeringsbyggnaden har sedan i tisdags belägrats av tusentals demonstranter som vill störta regeringen.

Regeringen har hittills avstått från att svara med våld. Det var oklart hur långt polisen på fredagen var beredd att gå för att skingra demonstranterna.

Premiärminister Samak Sundaravej gav i onsdags kravallpolis order om att köra bort demonstranterna. Men sedan polisen inte ens lyckats gripa de nio högsta ledarna för protesterna tvingades han backa.

– Efter moget övervägande har jag kommit fram till att det skulle bli för farligt, sade Samak, som inte lyckats ta sig till residenset på hela veckan, till journalister i torsdags.

Det är för närvarande få svenskar och få turister överhuvudtaget i Thailand.

– Det är extrem lågsäsong och vi har ingen resa förrän på måndag. Vi följer utvecklingen men utgår från att det här har löst sig tills dess, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor.

Av de 26 strandsatta Apollo-resenärerna är 25 danskar och en svensk.

Utrikesdepartementet råder på sin hemsida svenskar i Thailand att undvika stora folksamlingar.

Hård kontroll

Folkalliansen för demokrati (PAD) har i flera månader arrangerat protester mot regeringen, som anklagas för att gå förre premiärministern Thaksin Shinawatras ärenden.

PAD har hård kontroll över demonstranterna. Ingen släpps fram utan att visiteras för att eventuella vapen ska upptäckas. PAD har uttryckligen deklarerat att det ska vara fredliga protester. Förutom inhemska medier har PAD egna tv-team på plats, redo att filma så fort det blir oroligheter.

PAD låg bakom de omfattande protesterna mot Thaksin – protester som anses ha bidragit till att militären slutligen avsatte honom 2006.

När väl demokrati återinfördes förra hösten vanns valet av Samak Sundaravej, som står Thaksin nära. Det är därför oklart hur starkt folkligt stöd protesterna har.

Tipsa | Aftonbladet

TT

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter