Deckardrottning ger Liza sitt stöd

avKerstin Danielson

NYHETER

Anne Holt försvarar hennes val av agent

Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
KRITISERAD Liza Marklund fick hård kritik av 20 kvinnliga debattörer på Aftonbladet Debatt i går. Orsaken var att hon valt en ny litterär agent, Niclas Samuelsson, som är dömd för kvinnomisshandel. Liza Marklund får i dag stöd av den norska deckardrottningen Anne Holt.

GÖTEBORG. Liza Marklund valde en litterär agent dömd till samhällstjänst för kvinnomisshandel.

På Aftonbladet Debatt i går riktade 20 kvinnliga debattörer skarp kritik mot henne.

Men deckardrottningen vill inte kommentera debattinlägget.

Foto: peter knutsson
Författaren Anne Holt går till försvar för Liza Marklunds val av agent.

Succéförfattaren Liza Marklunds nya litterära agent Niclas Salomonsson dömdes för misshandel för sju år sedan. Då var han 25 och sambo med en 19 år äldre kvinna: Unni Drougge, författare.

Liza Marklund har i åratal skrivit om och kritiserat mäns övervåld mot kvinnor. I går publicerade Aftonbladet ett debattinlägg. Det var undertecknat av 20 kvinnliga debattörer, bland dem författarkollegan Camilla Läckberg. Undertecknarna var chockade: ”Vad hände med dina principer, Liza Marklund?”

Slut efter sju år

Niclas Salomonsson gjorde slut med Unni Drougge efter sju års förhållande. Efter uppbrottet skrev hon en bok där hon anklagade honom för att ha misshandlat henne fysiskt, psykiskt och sexuellt.

Så här skrev Niclas Samuelsson själv i Svenska Dagbladet i november förra året:

”Mitt problem är att detta (Drougges version) är lögn. Till en början var förhållandet väldigt stormigt. Vi drack i princip varje dag. Den 14 april 2000 gick ett av våra vanliga fyllebråk överstyr.”

Samma natt gjorde Unni Drougge och Niclas Samuelsson, tillsammans, en polisanmälan.

Inte burit hand

”Detta innebar slutet på en mycket destruktiv period och början på ett nytt förhållande. Jag har sedan den dagen inte burit hand på henne, eller någon annan heller för den delen. Jag drog drastiskt ner på drickandet och började gå i terapi. Unni slutade dricka och knarka.”

Samuelsson hade jobbat som klippassistent på Strix Television och som bartender när han träffade Unni Drougge. Hon ville ha hjälp med utlandslansering.

Företräder många

I dag företräder Niclas Samuelsson och hans bror Marcus en lång rad framgångsrika författare, bland dem Jan Guillou, Theodor Kallifatides, Leif GW Persson och norska Anne Holt.

Starkt stöd av Holt

Just Holt ger i dag på Aftonbladet Debatt sin svenska deckarkollega starkt stöd i valet av ny agent.

Liza Marklund framträdde på bokmässan i Göteborg i går, där hon läste ur sin nya bok ”En plats i solen”.