Planerade dådet – i sex år

avErik Wiman, Jenny Stiernstedt, Staffan Bruun, Robert Triches

NYHETER

Hatade den mänskliga rasen

Skolskjutningen i Kauhajoki sänder chockvågor genom Finland.

Gärningsmannen, 22-årige Matti Juhani Saari, öppnade eld och dödade tio personer innan han tog sitt eget liv.

Ett dåd han genomförde för att han "hatade den mänskliga rasen".

På måndagsförmiddagen dödade 22-årige Matti Juhani Saari tio av sina skolkamrater. Svartklädd och med mask för ansiktet gick han in i ett klassrum där ett 20-tal elever skrev tentamen.

Där öppnade han eld.

Enligt de senaste uppgifterna hade han planerat dådet i sex års tid. Det uppger förundersökningsledaren Jari Neulaniemi för aftonbladet.se.

Informationen framkommer i ett skriftligt meddelande som polisen funnit under en husrannsakan i gärningsmannens lägenhet.

Ytterligare ett meddelande påträffades i hans hem. På den lappen hade Matti Juhani Saari skrivit att han "hatade den mänskliga rasen" samt att "lösningen är en Walther 22".

Ny licens

Matti Juhani Saari har figurerat i olika forum på internet under pseudonymen Wumpscut 86. Han har även lagt upp flera klipp på Youtube där han skjuter med sin pistol. Licensen ska han ha fått för en månad sedan.

I förmiddags kl 10.15, en kort stund före attacken, loggade han in på ett finskt community och skrev inlägget "Massacre in Kauhajoki" på sin sida.

På samma sida finns en bild på honom där han hotfullt riktar sitt vapen mot kameran.

Förhörts tidigare

Så sent som i går förhörde polisen 22-åringen sedan man fått upp ögonen för filmerna som han lagt ut på Youtube. Trots erfarenheten från förra årets skolmassaker i Jokela såg polisen ingen orsak att dra in mannens vapenlicens eller beslagta hans skjutvapen.

– Vi utför en viss kontroll av nätet, men våra resurser att hitta alla hot innan de verkställs är begränsade, säger överkommissarie Tero Haapala på centralkriminalen.

– Efter det som hänt verkar det uppenbart att vi måste satsa mera på att utveckla den här tekniken. En skärpning av vapenlagstiftningen är politikernas sak att besluta om, säger Haapala.

Enligt inrikesminister Anne Holmlund ska man nu gå igenom vapenlagen och se om det måste skärpas.

Skriver om våld

Mannens egen hemsida, som nu är bortplockad, kretsar kring vapen och våld. Där finns ett flertal videor där han skjuter med sin halvautomatiska pistol. Som sina intressen nämnde mannen vapen, datorer, sex och öl.

På sajten citerade han flera texter som handlar om krig och död.

ARTIKELN HANDLAR OM