I Kroatien har Lollo, 16, ingen

avMaria Hellström

Publicerad:
Uppdaterad:

”Pappa har varit våldsam sedan jag var liten”

Lollo, 16 år, misshandlades av sin pappa och tvingas leva i skyddat boende.

Nu utvisas hon till Kroatien - tillsammans med honom.

Det var sommaren 2007 som pappan dömdes för att ha misshandlat Lollo och hennes storasyster. Våldet hade pågått i hemmet under flera år.

– Pappa har alltid varit våldsam, ända sen jag var liten. Han kastade saker, sparkade och slog med händerna också, berättar Lollo i TV4:s Kvällsöppet.

Systrarna har levt i skyddat boende det senaste året, men nu måste de återförenas med pappan. Familjen har fått avslag på sin asylansökan och ska därmed avvisas till Kroatien.

Född i Sverige

Beslutet som fattats av Migrationsverket har upprört många, inte minst socialförvaltningen i Karlshamn som kräver att myndigheten garanterar att Lollo skyddas i Kroatien.

Lollo är född i Lund och har bott i Sverige i mer än halva sitt liv, hon har ingen kontakt med några släktingar i Kroatien och talar heller ingen kroatiska.

I dag överklagade hennes advokat beslutet.

– Vi har åberopat en rad omständigheter till stöd för hennes ansökan om uppehållstillstånd. När hon fick beskedet från Migrationsöverdomstolen var det naturligtvis ett hårt slag, säger Nils Fagrenius, flickans advokat, till TV4.

Annette Bäcklund är enhetschef på Migrationsverket. Hon säger så här i Kvällsöppet:

– De skäl som familjen har anfört för att få stanna i Sverige är inte tillräckliga.

Hon påpekar att myndigheten har "en lagstiftning att följa".

Publicerad: