Mbeki ser ingen kris i Zimbabwe

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Thabo Mbeki.
NYHETER

Södra Afrikas statschefer samlades på lördagen till ett toppmöte med anledning av dödläget efter valet i Zimbabwe. Men enligt Thabo Mbeki, president i regionens jätte Sydafrika, föreligger ingen kris.

Mbeki uttalade sig i Harare där han mellanlandade för att träffa kollegan Robert Mugabe.

– Det råder ingen kris i Zimbabwe, sade Mbeki och uppmanade zimbabwierna att i lugn och ro vänta på att valkommissionen offentliggör resultatet från presidentvalet.

Därpå fortsatte han till toppmötet i Lusaka i Zambia, ett extrainkallat möte med just krisen i Zimbabwe på dagordningen.

Toppmötets värd, Zambias president Levy Mwanawasa, sade i sitt inledningsanförande att det inte går att blunda för situationen i Zimbabwe.

– SADC kan inte stå och titta på när en av dess medlemmar genomlever politiska och ekonomiska plågor, sade Mwanawasa.

SADC är en samarbetsorganisationen som samlar 14 länder i södra Afrika.

Inget resultat

Samtidigt påpekade han att syftet med toppmötet inte är att ställa Mugabe till svars.

Inget resultat har offentliggjorts efter presidentvalet i Zimbabwe för två veckor sedan, och oron är stor för omfattande våldsutbrott i landet. Oppositionen anklagar regeringen för att förhindra att resultatet presenteras, och för att vilja tvinga fram en andra valomgång.

Mugabe deltog inte i toppmötet, utan skickade i stället fyra ministrar. En av dem, justitieminister Patrick Chinamasa, var kritisk till att oppositionsledaren Morgan Tsvangirai inbjudits och tyckte dessutom att mötet var onödigt.

– Att bjuda in en oppositionsledare till ett möte för statschefer är oerhört. Vi accepterar inte att Tsvangirai deltar, sade Chinamasa före toppmötet.

– Detta möte är helt klart stött av den brittiska regeringen. Vi hörde om det från brittiska källor långt innan SADC tillkännagav det.

– Det finns ingen anledning att regionalisera krisen i Zimbabwe, fortsatte justitieministern.

Statskupp

Andremannen i Zimbabwes oppositionsparti, Tendai Biti, sade att Mugabe med hjälp av militären i praktiken har genomfört en kupp.

– Militären har i praktiken tagit över.

Biti, som är bland deltagarna i Lusaka, uppmanade toppmötet att göra slut på Mugabes ”diktatur”.

– Det har genomförts en konstitutionell statskupp och därför är detta möte av yttersta betydelse.

Han uppmanade ledarna i SADC att ”uttala sig klart och beslutsamt” mot det rådande tillståndet.

TT