97 flickor räddade från sexsekt i USA

avCaroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen slog till mot polygamisektens ensliga farm i Texas – dussintals flickor omhändertogs

1 av 3 | Foto: Donna Mcwilliam
SEKTENS HÖGKVARTER. En 16-årig flicka slog larm om att hon utsatts för grova övergrepp. Polisen slog till mot anläggningen natten till lördag svensk tid. Sekten köpte egendomen som tidigare varit jaktranch och har sedan dess byggt det enorma vita templet som syns i bakgrunden. Hur många som fanns på plats igår är oklart, men tidigare har lokal polis uppgett att cirka 150 personer flyttat dit.

Flickorna är från 6 månader upp till 17 år gamla.

Polisen valde att evakuera alla i man hittade.

Sektledaren är redan åtalad för en rad brott inklusive sexbrott mot barn.

Socialtjänsten i Eldorado, Texas, söker nu med ljus och lykta efter fosterhem till de närmare hundra unga flickor som hämtats i sektledaren Warren Jeffs högkvarter, en avlägset belägen före detta jaktranch i Texas.

Man letar också efter minst en person som är efterlyst – en 50-årig man som fått barn och gift sig med en flicka som nu är 16.

Polisen slog till natten till lördag svensk tid, efter att 16-åringen själv ringt polisen och berättat om övergrepp och att hon gifts bort med mannen.

Polisen hittade dussintals unga flickor hos sekten när man gick in. Den yngsta var bara 6 månader gammal, den äldsta 17 år.

På söndagen stod det klart att över 180 kvinnor och barn omhändertagits – 46 kvinnor, 97 flickor och 40 pojkar.

Vuxit upp i sekten

Alla har vuxit upp inom sekten.

– Det här handlar om barn som inte är vana vid omvärlden. Vi försöker vara mycket lyhörda och hjälpa dem, säger en talesman för myndigheterna till amerikanska tv-kanalen Fox.

Sekten kallar sig Fundamental Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (Fundamentalistiska Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga) och knoppades av redan på 30-talet från mormonkyrkan i Salt Lake City, Utah. Orsaken var skilda åsikter om månggifte.

Warren Jeffs tog över ledarrollen efter sin far, som avled 2002.

Sekten är ökänd för att praktisera polygami – speciellt mellan äldre män och mycket unga flickor. Inte sällan är flickorna dessutom nära släkt med mannen.

Sektledaren Jeffs dömdes i höstas till flera års fängelse för bland annat våldtäkt på en 14-årig flicka som han gifte bort med flickans 50-årige kusin 2001.

Våldtäkt och incest

Han kommer också att åtalas för bland annat incest och våldtäkt i samband med flera andra arrangerade äktenskap mellan äldre män och underåriga flickor.

Sektens högkvarter ligger ett 20-tal mil nordväst om San Antonio i Texas. Enligt sekten har man cirka 7.500 medlemmar totalt i USA.

Publicerad: