Fritt fall, Sahlin

avLena Mellin

Väljarnas förtroende för Mona som partiledare har aldrig varit så här lågt

Andel väljare som har stort eller mycket stort förtroende för oppositionsledare Sahlin och statsminister Reinfeldt jämfört med förra mätningen i april i år.

Förtroendet för Mona Sahlin fortsätter rasa.

Det är nu nere på den lägsta nivån sedan hon valdes till

s-ledare.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Sifo.

Var tredje väljare, 34 procent, har i dag stort eller mycket stort förtroende för oppositionsledaren Mona Sahlin. Jämfört med den förra mätningen, i april i år, är det ett ras på 8 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång.

Det är den lägsta siffran sedan hon valdes till socialdemokraternas partiledare i mars 2007.

Förklaringen är givetvis de mycket oklara beskeden om hur socialdemokraternas regeringsalternativ ser ut. Är det ett rödgrönt samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet? Eller får även vänsterpartiet vara med?

Alternativet är oklart

Trots att det gått över en månad sedan Sahlin meddelade att vänsterpartiet var avhängt är det fortfarande höljt i dunkel hur alternativet till den borgerliga alliansen ser ut.

Så sent som i går diskuterades frågan i både socialdemokraterna och vänsterpartiets högsta ledningar. Men inget klarnade då heller.

– Jag hoppas att vi hittar en lösning ihop alla tre, sa Sahlin i går.

Socialdemokraterna har redan skadats av villervallan. I väljarbarometrarna har partiet tappat stort. Men dagens Aftonbladet/Sifo är den första som mäter förtroendet för partiledaren sedan den stora oredan bröt ut.

Stark i starten

Mona Sahlin startade på en ganska hög nivå i mätningarna. Veckorna efter hon utsetts till partiledare hade fyra av tio stort eller mycket stort förtroende för henne. Ett halvår senare hade fler högt förtroende för henne än för statsministern.

Men sedan dess har Sahlin tappat rejält. Inte ens de egna sympatisörerna är särskilt nöjda, sex av tio s-väljare har stort eller mycket stort förtroende för Sahlin. Det är en nergång med 9 procentenheter sedan i våras.

Viktigt inför valet

Hur Sahlins ställning påverkar utgången av valet 2010 är för tidigt att ha en uppfattning om. Men självklart är det en fördel om väljarnas förtroende är högt. Partiledarnas personliga framtoning blir allt viktigare för väljarna i valet av parti.

Helhjärtat stöd

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) ligger kvar på exakt samma nivå som han gjorde i våras. 49 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom. De egna väljarna sluter, nu liksom då, helhjärtat upp bakom honom. 91 procent av moderaternas sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt.

Sifo telefonintervjuade 1 000 personer över 18 år mellan den 10 och 13 november.