Nej, stick – iväg!

Värmen lockar fram getingarna

Bzzz. Med värmeböljan kommer också getingfaran. Och ett stick kan vara mer än smärtsamt, det kan döda.

De här gynnarna har hittat en lummig plats för sitt bo men annars sitter bona ofta i håligheter vid väggar och tak på gamla trähus.
De här gynnarna har hittat en lummig plats för sitt bo men annars sitter bona ofta i håligheter vid väggar och tak på gamla trähus.

Henrik Martinsson bär hatt och slöja i jobbet. Han är skadedjurstekniker på Anticimex och van getingbekämpare. Ändå har han redan fått tre getingstick i sommar.

– Det blir mer getingjakt nu med värmen. Just nu får vi 80 till 100 samtal om getingar varje dag, bara i Göteborgsområdet, säger han.

Dör efter några dagar

Med en stor sprutflaska med bekämpningsmedel står han vid ett uthus i Mölndal. Målet är att ta död på getingarna i det bo som döljs bakom träfasaden.

Först blir insekterna aggressiva.

– Man bör inte vara i närheten av boet på ett tag. Det tar några dagar innan de dör av giftet. Om de inte hittar en annan ingång förstås, säger Henrik Martinsson.

Håligheter i väggar och tak

Husägarna Lasse Eriksson och hustrun Gun tittar på, rätt nöjda med att snart slippa de ovälkomna gästerna. Lasse upptäckte boet på ett smärtsamt vis.

– Något fastnade i håret när jag skulle ställa in gräsklipparen. Jag viftade till och blev stucken i nacken. Det brände och sved.

Getingbona sitter ofta i håligheter i väggar och under tak. De behöver pappersmassa som grundmaterial till boet, så trähus är extra attraktiva. Aggressiva blir getingarna bara när de störs.

Annars sköter de sitt. Drottningen lägger ägg och arbetarna bygger ut boet och matar larverna. Bästa tiden att själv ta bort ett getingbo är under vintern eller på våren, medan boet fortfarande är litet.

Lever bara en sommar

Ett getingsamhälle överlever bara en sommar, när hösten kommer dör det. Endast de honor som har blivit befruktade övervintrar.

Lasse Eriksson kommer att vara mer uppmärksam på nya getingbon framöver, men tycker att det gäller att ha perspektiv. Det finns farligare saker än getingar.

– Jag hörde att det hade fötts skallerormsungar i Borås nyligen, tänk att bli biten av en så'n!

Tips för att slippa getingbesök

Riv ner alla synliga bon tidigt på säsongen, ju mindre bon desto lättare.

Getingar har bra luktsinne och gillar främst rå fisk; bjuder du på sushi kommer de alldeles för gärna.

Erbjud getingarna alternativ föda när du har trädgårdsfest, eller picknick ute i naturen. Ställ ut kött eller sött i god tid och en bra bit från festplatsen.

Undvik kläder i gula eller andra ljusa färger, liksom stormönstrat. Undvik söta eller starka parfymer.

Källa: Naturhistoriska museet och Anticimex (TT)

TT

Publisert: