Yang, 7, för ful för kinesisk tv

avSofie Strandberg

NYHETER

Invigningssången var en bluff – flickan på scen mimade

Foto: AFP
Yang Peiyi, 7, har den perfekta rösten men ansågs inte vara lika bildmässig som Lin Miaoke, 9.

Yang Peiyi, 7, ansågs inte vara tillräckligt söt.

Därför fick Lin Miaoke, 9, "sjunga" under den olympiska öppningsceremonin i Peking.

– Publiken måste förstå att det låg i nationens intresse, säger Chen Qigang, musikansvarig under invigningen.

Lin Miaokes sång slog publiken med häpnad under OS-invigningen. Men i själva verket tillhörde rösten en annan flicka.

Med håret i tofsar och röd klänning trollband den lilla flickan publiken under den olympiska öppningsceremonin i Peking. Efter framträdandet utmålades Liun Miaoke, 9, som landets nästa superstjärna i den officiella engelskspråkiga tidningen China Daily.

"Nioåriga Lin Miaoke blev en stjärna i samma sekund som hon framförde den patriotiska sången", skrev tidningen.

Sista minuten

Men allt var en bluff. I själva verket tillhörde rösten Yang Peiyi, 7. Det avslöjade en av arrangörerna i en intervju med Beijing Radio.

Enligt Chen Qigang, ansvarig för musiken under invigningen, togs beslutet i sista sekund. Under generalrepetitionen tyckte en representant för staten att Lin Miaokes röst inte höll måttet. Man bestämde därför att Yang Peiyi skulle sjunga låten.

Men med sitt runda ansikte och sneda tänder ansågs Yang vara för ful för att representera landet.

– Publiken måste förstå att det låg i nationens intresse. Vi kombinerade en perfekt röst med ett perfekt framträdande, säger Chen Qigang.

Pavarotti mimade

Strävan efter perfektion genomsyrar det kinesiska arrangemanget. Nyligen avslöjades även att delar av fyrverkeriet under invigningen var bluff. De 29 fotspår som vandrade över den kinesiska natthimlen skedde inte i nuet utan lades på skärmen med hjälp av datateknik.

Lilla flickan Yang Peiyi förklarade i en intervju med en kinesisk statlig tv-kanal att hon var stolt över att få delta i arrangemanget – även om hon inte fick stå på scenen och ta emot jublet från de 91 000 människor som fanns på plats i "Fågelboet", skriver AP.

Detta är inte första gången som OS invigs med singback. Operastjärnan Luciano Pavarottis sång under vinter-OS i Turin 2006 var förinspelad, skriver AP. Pavarotti led av svåra smärtor till följd av cancer och kunde inte framföra låten live.