Algerisk bomb tog över 40 liv

NYHETER

En självmordsattack mot en polisskola i Issers i Algeriet på tisdagen dödade 43 människor och skadade 38, meddelade landets inrikesdepartement. Angreppet var det blodigaste i Algeriet på flera månader.

Departementet betecknade siffrorna som preliminära.

Inga uppgifter fanns om vem eller vilka som låg bakom angreppet.

Issers ligger sex mil öster om huvudstaden Alger.

Enligt vittnen körde angriparen fram en bil full med sprängämnen och detonerade lasten vid skolans huvudingång medan folk som skulle avlägga inträdesprov väntade utanför. Explosionen slet upp en åtskilliga meter bred krater i gatan. Både civila och poliser fanns bland de dödade och skadade.

– Det är rena blodbadet, grät en gammal far till ett av dödsoffren.

– Må Gud straffa dem som har begått detta brott mot dessa ungdomar och mot deras land.

Cigarrettköp räddade

En tilltänkt polisaspirant klarade sig genom att han gått för att köpa cigarretter när explosionen kom, berättade vittnen. Men hans far, mor och bror dödades.

Inrikesministern Yazid Zerhouni begav sig till platsen, omgärdad av ett stort säkerhetsuppbåd.

– Det här är en gärning riktad mot alla algerier, sade han till journalister.

I december 2007 föll 41 människor offer i huvudstaden Alger för ett attentat riktat mot en byggnad där FN och regeringen hade kontor.

Dagstidningarna Quotidien d'Oran och Liberté rapporterade att elva medlemmar av säkerhetsstyrkorna och en civilperson dödades i söndags när muslimska extremister gick till anfall i ett bakhåll i den östliga staden Skikda. Även fyra av angriparna dödades.

Angrepp i öster

Just i bergsområdena öster om Alger har en rad sådana attacker genomförts de senaste månaderna. Enligt Reuters ligger al-Qaidas nordafrikanska falang, som vill införa strikt muslimskt styre i Algeriet, bakom många av angreppen.

Terrorgruppen kallar sig ”al-Qaida i islamiska Maghreb” (Aqim), och den uppges stå i förbindelse med likasinnade extremister i andra nordafrikanska länder. Aqim betecknas som den effektivaste väpnade gerillarörelsen i Algeriet, Afrikas till ytan näst största land.

Angreppen har besvarats av regeringen med skärpta säkerhetsåtgärder kring offentliga byggnader och försök till tillslag mot terrornätverk. Under årets första sex månader utfärdade algeriska domstolar 218 dödsdomar mot efterlysta islamister i deras frånvaro, enligt rättskällor.

TT-AFP