Saknade tillstånd att bygga över vägen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kista galleria saknade tillstånd att bygga över huvudleden så länge den var öppen för trafik, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är mycket anmärkningsvärt att man släppt på trafik samtidigt som människor arbetar några meter ovanför, säger arbetsmiljöinspektör Tommy Lundin till SvD.

En person omkom och två skadades när en stålkonstruktion kollapsade.

Enligt Svenska Dagbladet står det "avslag" med stora bokstäver på Kista gallerias ansökan till trafikkontoret i Stockholm.

Dagen efter den tragiska olyckan undersökte Arbetsmiljöverket byggarbetsplatsen och konstaterade att en projekteringsmiss kan ha orsakat olyckan. En 32-årig byggnadsarbetare omkom och en annan skadades svårt.

Dessutom fick en bilist i 30-årsåldern som kom körande på vägen betongmassorna över sig.

Gav vika

Olyckan inträffade sedan en lyftkran placerat ett betongbjälklag på en stålstomme. Konstruktionen gav då vika med följd att betong och stålbjälkar rasade ner på byggarbetsplatsen och vägbanan.

Det var just när trafiken släpptes på som betongen rasade. En bil hann passera men en annan fastnade under rasmassorna.

Enligt Svenska Dagbladet hade inte Kista galleria och trafikkontoret inte kommit överens om hur trafiken på byggarbetsplatsen skulle hanteras.

– Felet är att man har jobbat utan tillstånd. Även om konstruktionen rasat skulle en personbil inte ha funnits där under. Allmänheten hade inte befunnit sig på platsen, säger John Widen, trafikingenjör på Trafikkontoret som godkänner eller avslår trafikplaner vid byggarbetsplatser, till Svenska Dagbladet.

"Fullkomligt obegripligt"

Avslaget är daterat den 12 juni, skriver SvD.

Också facket är kritiska till att bilar tilläts passera i området. Hugo Carlsson, regionalt skyddsombud på Byggettan, besökte under onsdagen olycksplatsen för att prata med arbetarna.

– Jag är väldigt förvånad över att det kan hända överhuvudtaget. Att de inte stängde av trafiken är fullkomligt obegripligt.

Publicerad: