Nyheter

Brott mot Irakbarn: britter anklagas

NYHETER

Brittiska soldater anklagas för sexuella övergrepp på irakiska barn, skriver tidningen The Independent.

Avslöjandet sker bara ett par dagar efter det att försvarsdepartementet betalat ut ett miljonskadestånd till fadern till en irakisk hotellreceptionist som misshandlades till döds 2003.

Nu anklagas brittiska soldater igen, för ett vämjeligt sexuellt övergrepp på irakiska pojkar. Fallet utreds av militärpolisen, skriver The Independent.

Stal mjölk

Offret, i dag 19 år men bara 14 år när övergreppet ägde rum, berättar för tidningen att han greps av brittiska soldater tillsammans med en vän när de försökte stjäla mjölkförpackningar från ett matlager i staden Basra. Han och hans vän Tariq piskades, misshandlades och tvingades klä av sig nakna.

– De tvingade oss att sitta i varandras knän. De njöt av att förödmjuka oss, och jag ville bara dö, säger pojken som kallas Hassan i vittnesmålet.

– Sedan tvingade de mig att ta Tariqs penis i min mun.

Soldaterna skrattade och tog bilder.

Det pågår redan rättsprocesser om misstänkta övergrepp 2003 vid brittiska Camp Breadbasket; under en insats kallad Ali Baba tvingades irakier misstänkta för plundring posera som om de utförde sexuella handlingar med varandra. De nakna fångarna fotograferades.

Brittiska försvarsdepartementet har flera gånger hävdat att eventuella övergrepp handlar om ett fåtal isolerade händelser.

Flydde i skam

Hassan, som tvingades suga av sin vän, flydde hemstaden Basra i skam och förödmjukelse.

– Han lämnade sin skola och är nu arbetslös. Han är väldigt traumatiserad. Det här är en sådan sak som det är svårt att berätta om. Ingen förväntade sig att britterna skulle vara värre än Saddam Hussein, säger Mazin Younis, irakiskfödd människorättsaktivist från Manchester, som samlar vittnesmål om övergrepp i Irak.

Brittisk militärpolis bekräftar för The Independent att en anklagelse om övergrepp på en 14-årig pojke mottagits.

TT

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter