Beviset: lycka kan inte köpas

avPär Karlsson

NYHETER

Journalist testade exklusivt lyxliv – blev besviken

1 av 4 | Foto: Foto: JUPITER
Ingen höjdare Att frossa i det dyraste som fanns slutade i en stor besvikelse. I boken ”The Billionair’s Vinegar” kan man läsa om journalisten Benjamin Wallace stora test.

Journalisten Benjamin Wallace fullkomligt vältrade sig i lyx.

Han ville finna svaret på den eviga frågan:

Går lycka att köpa för pengar?

Han sov i en säng i halvmiljonersklassen, tvättade sig med silvertvål och uträttade sina behov i en toalett som rengjorde hans bak utan att han behövde lyfta ett finger.

Den amerikanske journalisten Benjamin Wallace testade det dyraste han kunde hitta för att söka svaret på frågan – har lyckan ett pris?

Drack dyrt vin

Resultatet finns att läsa i boken ”The Billionaire’s Vinegar” och det visade sig att besvikelserna var fler än lyckorusen.

Bland annat bar han ett par exklusiva japanska jeans gjorda av handplockad bomull från Zimbabwe – utan att få en enda komplimang.

Det visade sig dock finnas en förklaring till varför vi ändå lägger våra slantar på dyrgripar. Svaret fann Wallace i en amerikansk studie där försökspersoner fått dricka ett billigt och ett dyrt vin.

Gav mer njutning

Vad de inte visste var att det var samma vin i båda buteljerna. Det visade sig att personerna inte bara sa att de föredrog det dyra drickat – hjärntester visade också att det gav dem mer njutning.

Men för Benjamin Wallace fortsatte besvikelserna att rada upp sig när han fortsatte att smörja kråset. Den vita tryffeln tappade fort smaken och Kobe-biffen var faktiskt ingen höjdare.

Smakade sådär

Den största besvikelsen upplevde dock han när efter månaders letande äntligen fick smaka vinernas vin – det omtalade Cheval Blanc från 1947.

Han läppjade på den exklusiva drycken och konstaterade att den smakade – sådär.