Göran Persson ny ordförande för LKAB

avJoakim Magnå

Foto: Ola Axman / AFTONBLADET / 85525
Tidigare statsministern Göran Persson blir ny ordförande för statliga gruvbolaget LKAB.

Den tidigare statsministern Göran Persson blir ny ordförande för det statliga gruvbolaget LKAB, uppger Svenska Dagbladet Näringsliv.

– Jag tycker att han är unik, säger näringsminister Mikael Damberg till tidningen.

LKAB står för stora utmaningar med miljardnedskrivningar, låga järnmalmspriser och flytten av Kiruna. Mot den bakgrunden kliver 68-årige Göran Persson (S) nu in som styrelseordförande för det statliga gruvbolaget.

Näringsminister Mikael Damberg säger till Svenska Dagbladet att han är glad att den tidigare statsministern tackat ja till uppdraget.

– LKAB är en hörnsten i den statliga bolagsportföljen. Det är inte vilket bolag som helst, det är ett av de största som staten äger.

Ordförande för skogsbolag

Göran Persson, som i dag är senior rådgivare på pr-byrån JKL, lämnade ordförandeposten för det statliga skogsbolaget Sveaskog för ett drygt år sedan. Mikael Damberg hoppas att Persson ska ha nytta av sin erfarenhet därifrån.

– Göran Persson är en person som har både trovärdighet och en förmåga att fatta beslut. Jag tycker att han är unik, säger näringsministern till Svenska Dagbladet.

Kiruna måste flyttas

När Persson väljs in som ordförande för LKAB ersätter han Sten Jakobsson som suttit tre år på posten.

LKAB:s gruvor och förädlingsverk finns i Malmfälten i norra Sverige. Produktionen sker huvudsakligen i Kiruna, Malmberget och Svappavaara.

Sprickbildningen från bolagets gruvbrytning gör att staden Kiruna på sikt hotas och måste flyttas.

ARTIKELN HANDLAR OM

LKAB

Sveaskog

Kiruna