Rysslands invasion av Ukraina

Annekteringen av Krim och kriget i Ukraina – på en minut

Av: 

Johan Furusjö

Oidentifierade ”gröna gubbar” – som senare bekräftades vara ryska elitsoldater – intog Krim 2014.
Oidentifierade ”gröna gubbar” – som senare bekräftades vara ryska elitsoldater – intog Krim 2014.

NYHETER

Ryssland invaderade vintern 2014 den ukrainska Krim-halvön och tog över den med hjälp av tungt beväpnade elitsoldater.

Motsättningarna spred sig till östra Ukraina – där kriget mellan pro-ryssar och ukrainska armén har skördat nära 10 000 liv.

Det här är vad det handlar om.

INVASIONEN AV KRIM:

 • Den 27 februari 2014 spred sig tusentals tungt beväpnade ryska soldater över Krimhalvön. De belägrade centrala makt- och kommunikationscentrum och tog kontrollen över två flygplatser. En del av styrkorna kom från flottbasen som Ryssland hyrde i Sevastopol – runt 2 000 soldater hade landsatts med flyg från Ryssland.
 • Soldaterna saknade nationalitetsbeteckningar, och kallades ”gröna män”. Trots att de hade ryska uniformer och rysk utrustning hävdade Rysslands president Vladimir Putin bestämt att de inte var ryska – utan ”lokala självförsvarsstyrkor”.
 • Ukraina tvingades ge upp Krim. Inom loppet av en vecka utlyste de nya makthavarna på Krim en folkomröstning om att halvön ska tillhöra Ryssland. Enligt det officiella valresultatet röstade osannolika 97 procent för – men omröstningen den 17 mars fördöms av omvärlden och anses inte ha varit fri och rättvis (även om det är troligt att en majoritet av Krimborna vill tillhöra Ryssland). Annekteringen var ett faktum.
 • Omvärlden protesterade: Ukraina, Sverige och EU, OSSE och FN:s generalförsamling fördömde den ryska annekteringen. EU och USA införde sanktioner mot Ryssland.
 • Efter att ha nekat i över en månad svängde Putin totalt och erkände i april 2014 att de gröna män som ockuperade Krim var ryska trupper. I en intervju medger han öppet att han själv gav ordern om att Krim skulle annekteras.

Läs också:
Wolfgang Hansson: Putins fars går inte att skratta åt
20 dagar – rekord när Putin svalde Krim


KRIGET I ÖSTRA UKRAINA:

 • Efter Rysslands annektering av Krim blossade pro-ryska protester upp i regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.
 • Ryskflaggade stridsvagnar rullade i april 2014 in i regionerna. Separatister tog över kontrollen över området och utropade Donetsk och Luhansk som separatistiska ”folkrepubliker”. Ukrainas militärmakt har försökt ta tillbaka områdena – vilket betyder att det sedan 2014 råder krig i regionerna.
 • Ryssland deltar aktivt i konflikten på separatisternas sida, både med trupper och avancerad militär utrustning.
  – Ryssland hymlar inte med att man stödjer separatisterna, men förnekar att man har reguljära styrkor där. Officiellt sett är de ryska militärerna i Ukraina där på semester. Men separatisterna i både Donetsk och Luhansk är helt beroende av Ryssland, säger Gudrun Persson, Rysslandsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.
 • Cirka 9 800 människor har dödats i konflikten fram till början av februari 2017, enligt uppgifter från FN.
 • 1,4 miljoner människor har flytt från konfliktområdena.

Läs också:
Fakta: Därför utbröt kriget i Ukraina
Ryssland: ”Vi lämnar inte tillbaka områden som tillhör oss”
Därför vill inte Sverige hyra ut hamnar till Ryssland – på 45 sekunder

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Krimhalvön

Vladimir Putin

Säkerhetspolitik

Ryssland