Utsattes för rasistisk attack – hennes svar var bäst

Foto: Privat/TT
NYHETER

När Remi från Luleå hade varit och handlat blev hon ombedd av en okänd man att ”Åka tillbaka till sitt hemland”. Hennes svar gav mannen tunghäfta, skriver Expressen.

När Remi, 43, från Luleå, kom ut från affären mötte hon en man som hon tyckte att hon kände igen.

– Jag tyckte att han såg ut som någon som bor i mitt bostadsområde, alla pensionärer ser likadana ut och oftast när man möter dem vill de prata om väder och vind.

Mannen spände ögonen i Remi och hon fick för sig att de skulle hälsa, kanske prata om snöskottningen. Men mannen bad Remi att åka tillbaka till sitt hemland.

– Det blir skitkonstigt för mig, så jag svarar ”Eeh, va?”.

Mannen försökte förtydliga vad det var han menade och sa ”Åk tillbaka dit där din mamma är från”.

– Men det blev ännu konstigare. Min mamma är den som är vit av mina föräldrar och kommer från Töre, som inte ligger långt utanför Luleå. Så jag frågar honom varför jag ska åka till Töre för.

”Kommer han svimma?”

Situationen blev bisarr och den äldre mannen stod bara och stirrade på Remi.

– Han var tyst lite för länge än vad som kändes behagligt så jag började bli orolig för hans hälsa. Kommer han svimma?

– När jag förstod att han var okej sa jag åt honom att smälta det som precis hade hänt och att han skulle ha en bra dag.

Remi sa hejdå, såg till att mannen gick in i affären oskadd och gick sedan till sin bil.

– När jag satte mig i bilen tänkte jag bara ”Herregud vilken underlig situation”. Hade han bett mig åk tillbaka till min pappas hemland hade jag kanske reagerat annorlunda. Men det här blev bara konstigt.

”Det finns skitstövlar”

Remi berättar att hon hört talas om att människor råkar ut för liknande kommentarer ganska frekvent och att hon funderat över hur hon själv skulle reagera.

– Men det var inte såhär. Det finns skitstövlar i världen och det här är inte ovanligt. Förhoppningsvis lärde sig den här människan att man kan få ett annat svar än vad man räknar med, säger hon och tillägger:

– Jag tror inte att människor som häver ur sig något sådant har bra självkänsla. För har du det tror jag du skiter i hur folk ser ut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå