Grekiska anarkister misstänks för bomb i Paris

1 av 2
NYHETER

En grekisk anarkistgrupp misstänks för brevbomben som exploderade på Internationella valutafondens kontor i Paris i dag.

– Franska myndigheter har just informerat oss om att det skickades från Grekland, säger grekiska ministern Nikos Toska enligt Reuters.

Grekisk underrättelsetjänst utgår nu från att Parisattacken utfördes av samma grupp som tagit på sig attentatsförsöket i Berlin i går.

En brevbomb exploderade på Internationella valutafondens, IMF, kontor i Paris i dag. Det var en sprängladdning i ett kuvert som detonerade när kuvertet öppnades. I samband med det fick en kvinnlig IMF-anställd skador på armarna och i ansiktet, skriver Guardian.

Nu misstänks en grekisk anarkistgrupp ligga bakom brevbomben. Nyhetsbyrån AFP uppger att fragment av grekiska frimärken upptäckts på försändelsen. Enligt Reuters hade kuvertet även en grekisk returadress.

I kväll bekräftas uppgifterna av den grekiska ministern Nikos Toskas:

– Franska myndigheter har just informerat oss om att det skickades från Grekland, säger han enligt Reuters.

Nu utgår grekisk underrättelsetjänst från att attentatet mot IMF i Paris utfördes av samma grupp som tidigare i dag tog på sig attentatsförsöket i Berlin i går, uppger Guardian.

En grekisk vänsterextrem grupp tog sig tidigare i dag på sig onsdagens attentatsförsök mot Tysklands finansdepartement i Berlin, då ett brev med explosivt innehåll upptäcktes.

”Tar på oss ansvaret”

– Vi tar på oss ansvaret för att ha skickat ett försåtsminerat paket till den tyska finansministern, skriver gruppen på sin hemsida.

Försändelsen i Berlin – med grekisk poststämpel – hittades på onsdagen, dagen innan Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble skulle ta emot sin amerikanske kollega Steven Mnuchin.

Paketets innehåll var skapat för att orsaka "svåra skador" om det hade öppnats, uppgav tysk polis enligt AFP.

Kritik mot IMF:s krav

Grekiska anarkistgrupper har nyligen skärpt sin kritik mot IMF:s krav på Grekland. Även landets regering har börjat tappa tålamodet med IMF.

Greklands finansminister Euclid Tsakalotos attackerade i februari IMF för att ställa allt för långtgående krav på landet för att fortsätta med den finansiella hjälpen.

– Om IMF vill samarbeta, borde den komma till ett snabbt avslut och sluta ställa oresonliga krav, skrev han då i en debattartikel i tyska Bild.

Texten kommer att uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM