Terrorism

Man misstänks för terrorresa – utreds av Säpo

Av: 

John Granlund

NYHETER

Mannen från Stockholmsområdet misstänks ha rest utomlands – för att strida med en terroristgrupp.

Nu prövas den färska lagen på nytt.

– Han har rest utomlands för att ansluta sig, säger åklagare Ewamari Häggkvist på Riksenheten för säkerhetsmål.

Säkerhetspolisen påbörjade formellt utredningen mot en man från Stockholmsområdet under förra året.

Han misstänks ha brutit mot den nyinstiftade lagen ”brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning mm avseende terroristbrott”.

”Ett resandebrott”

Enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist misstänks mannen ha rest utomlands för att ansluta sig till en terroristgrupp.

– Det handlar om misstankar om ett resandebrott. Han har rest utomlands för att ansluta sig, säger Ewamari Häggkvist.

I övrigt är hon mycket förtegen om utredningen och vill varken gå närmare in på vart mannen misstänks ha rest eller om han befinner sig i Sverige eller utomlands.

Har fått advokat

Mannen begärde i början av året att få advokat Thomas Olsson på Fria Advokater som sin offentliga försvarare.

– Ja, det stämmer. Han begärde att få mig som försvarare. Jag vill inte kommentera mina mellanhavanden med mina klienter men visst har vi haft kontakt, säger Thomas Olsson.

Han vill inte kommentera hur mannen ställer sig till åklagaren och Säpos misstankar. Ännu har inte något förhör hållits i ärendet.

– Det är lite för tidigt att deklarera det och all information jag har härrör från min klient. Vi får väl se vad anklagelserna är mer konkret och det lär han ju bli delgiven vid det första förhöret och därefter får vi ta ställning, säger Thomas Olsson.

Den aktuella lagen började gälla våren 2016 och enligt åklagare Ewamari Häggkvist har ingen ännu dömts för att ha rest utomlands i syfte att ansluta sig till en terrorgrupp.

”Höga beviskrav”

Ett liknande ärende har dock prövats i domstol - men då friades den tilltalade av både Attunda tingsrätt och Svea hovrätt. Det handlade om en 25-årig man som enligt åklagaren var på väg till Syrien för att strida med terrorister men stoppades i Turkiet. Vid gripandet bar han på utrustning för strid: ett hölster, jacka, handskar, knäskydd, armbågsskydd och en skyddsväst.

Bland bevisningen fanns också sms- och Facebookkonversationer, Google-sökningar och hundratals bilder med kopplingar till islamistisk terrormiljö.

– Eftersom det blev en ogillande dom i den rättegången som har varit där man prövade den här nya lagstiftningen så är det inte jättelätt. Det ställs höga beviskrav kring vad man har för syfte med att man reser. Man ska ju visa att man reser eller påbörjar en resa i syfte att begå eller förbereda särskilt allvarlig brottslighet, säger åklagare Ewamari Häggkvist.

Om utredningen går vidare till åtal riskerar mannen vid en fällande dom upp till två års fängelse.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorism

Brott

Säpo

Thomas Olsson