Prins Daniel talar ut om sjukdomen: ”Jag har haft otrolig tur”

1 av 3 | Foto: Ola Axman
NYHETER

Prins Daniel har en medfödd njursjukdom och fick en frisk njure av sin pappa för åtta år sen.

Nu berättar han om livet som njursjuk.

– Jag har – peppar, peppar – haft en otrolig tur. Det är bara att hoppas att det ska hålla i sig, säger han till Aftonbladet.

I dag är det Världsnjuredagen. På Akademiska sjukhuset i Uppsala uppmärksammas det med föreläsningar för att höja medvetenheten om vikten av organdonationer.

Njurtransplantationer är det mest effektiva sättet att öka livskvaliteten och höja livslängden för de som lever med svåra njursjukdomar.

På en föreläsning i går berättade prins Daniel om sitt liv som njursjuk. 2009 var han mycket svårt sjuk och fick en ny, frisk njure – av sin far. Han genomgick en transplantation som mer eller mindre har räddat hans liv. Men han måste regelbundet äta mediciner.

”Otrolig tur”

Efteråt träffade han Vilma Gustavsson, 15, från Arboga. Hon genomgick en transplantation förra året och fick, precis som Daniel, en ny njure av sin pappa.

Aftonbladet var med när de träffades och fick en pratstund med prinsen.

– Jag mår kanon. Jag har – peppar, peppar – haft en otrolig tur och fått vara frisk sen jag fick min nya njure. Det är bara att hoppas att det ska hålla i sig, sa han till Aftonbladet.

– Man får ju en viss ödmjukhet inför livet om man varit med om nåt sånt här.

Hur lever du i dag?

– Det har inte påverkat mitt liv på nåt negativt sätt. Jag är frisk och mår bra.

Vad gav du Vilma för tips?

– Jag har vissa erfarenheter och vissa saker man bör tänka på. Saker som påverkar medicinen som man bör undvika att äta. Men hon var en smart tjej, så jag är inte särskilt orolig, sa prins Daniel.

Kan sporta igen

I dag är Vilma återigen en tjej som sportar och går i skolan. När hon blev sjuk såg hon ett klipp med prins Daniel på Youtube. Det gjorde henne lugn inför sin egen operation. I går fick hon träffa honom personligen – tillsammans med sin pappa Leif.

– Det var avslappnat och vi kunde ha en vanlig konversation. Eftersom han har genomgått samma sak som jag var det enkelt att prata – jämfört med mina kompisar.

Vad sa prins Daniel?

– Han berättade att man inte ska äta gurkmeja om man är njurtransplanterad. Det hade jag ingen aning om. Det fick han reda på efter att han själv hade ätit det. Sen berättade jag om grapefrukt för det hade han inte hört att man inte skulle äta.

ARTIKELN HANDLAR OM