Emma blev känd – efter Trumps Sverige-uttalande

1 av 3 | Foto: TT/Privat
NYHETER

När Donald Trump hade uttalat sig om Sverige i sitt tal, blev 39-åriga Emma Johansson från Borås kändis över en natt. Nu hyllas hon i USA för sina kommentarer till presidenten.

– Det har varit lite galet idag kan man säga. Allt det här är ju galet, säger Emma Johansson som under veckan drivit twitterkontot @Sweden.

Under veckan har bibliotekarien Emma Johansson från Borås varit ansvarig för Sveriges officiella konto på Twitter, @Sweden. Hon hade tidigare fått önskemål om att twittra om melodifestivalen men den tanken fick hon lägga åt sidan. För när USA:s president Donald Trump i ett tal påstod att något allvarligt skulle ha hänt i Sverige spreds ordet snabbt, skriver SVT väst.

– Helt plötsligt skrev alla och frågade vad som hade hänt i Sverige, jag förstod ingenting, säger Emma.

Strax därefter fick hon en länk till ett nyhetsinslag där Donald Trump gjorde sitt utspel. ”Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut”, sa han i sitt tal.

– Då bröt det ut ordentligt. Tidigare har det inte varit värre än att jag kan svara alla, men nu gick det bara inte. Då twittrade jag att ingenting hade hänt i Sverige.

Emma berättar att hon inte somnade förrän 03:45 och när hon vaknade tre timmar senare hade hon fått 800 tweets.

– Kontot var verkligen stormens öga och jag kunde sitta och titta på flödet under tiden det uppdaterades.

Under dagen har flera amerikanska, svenska och norska medier kontaktat Emma för att höra hennes kommentarer om Donald Trump.

– Jag förstod inte att det skulle bli så stort. Men jag vill poängtera att det är jag som individ som säger det här och inte Sverige som land. Det är ju lite av styrkans styrka också. Men det är viktigt att ha i åtanke.

Emma berättar att hon har fått blandade reaktioner.

– Det har varit en del troll som har försökt vinkla till det jag har skrivit, men folk har varit väldigt stöttande över lag. Många har bett om ursäkt för sin president.

Ikväll, när Emma går och lägger sig lämnar hon över kontot till nästa person som ska ansvara för Twitterkontot @sweden.

– Jag säger bara, hetsa inte upp dig. Du kan inte svara alla.

ARTIKELN HANDLAR OM