25-åring död i sammandrabbningar i Paraguay

En 25-årig man dödades under demonstrationer i Paraguay på lördagen samtidigt som hundratals personer greps av polisstyrkor.

Protesterna utbröt efter att landets president drivit igenom en grundlagsförändring – för att han ska kunna bli omvald.

Våldsamma sammandrabbningar utbröt i Paraguays huvudstad Asunción på fredagen efter att landets president Horacio Cartes drivit igenom en grundlagsförändring - som möjliggör för honom att omväljas som landets ledare för andra gången, rapporterar AP.

Omröstningen ägde rum under en icke offentlig specialsession i landets senat - och presidentens linje vann med knapp majoritet.

– En kupp har genomförts. Vi kommer att stå emot och folket kommer att göra motstånd med oss, sade Desirée Masi, senator som representerar oppositionen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vattenkanoner och gummikulor

I det efterföljande demonstrationer greps enligt The Guardian greps hundratals personer av polisstyrkor samtidigt som en 25-årig demonstrant dödades och ett 30-tal personer skadades.

25-åringen, en lokalpolitiker vid namn Rodrigo Quintana, träffades i huvudet av en gummikula som polis sköt mot en lokal som tillhör det liberala partiet PLRA:s ungdomsförbund.

Inrikesministeriet bekräftar dödsfallet och uppger att en undersökning av mannens död ska inledas.

En av de skadade i sammandrabbningarna är Efraín Alegre som är ledare för det liberala partiet. Enligt The Guardian sågs han sårad bäras i väg av kollegor under tumult utanför landets högsta domstol. Tidningen uppger att polis sköt gummikulor mot demonstranterna och använde sig av vattenkanoner för att mota bort de protesterande.

Risk för upptrappning

Efter att situationen lugnat ner sig stormade mindre grupper demonstranter parlamentsbyggnaden och satte eld på bråten, kastade stenar och avfyrade fyrverkeripjäser riktade mot polisen. Också inne i byggnaden ska demonstranter ha anlagt bränder.

Som svar sköt säkerhetsstyrkor tårgas mot folkmassan.

Dödsskjutningen av Rodrigo Quintana befaras nu bli startskottet för ytterligare våldsamheter i landet. Enligt The Guardian omtalas han redan som en martyr i likhet med offren för dödsskjutningen av flera demokratiaktivister för 18 år sedan - en händelse som beskrivs som avgörande för landets väg från diktatur till demokrati.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN