Plundrade graven – för att stjäla koppar

NYHETER

Familjegraven restes för exakt hundra år sedan. En morgon i maj var den plötsligt skändad och förstörd – av tjuvar i jakt på koppar.

– Det är verkligen botten, så långt ned en människa kan gå, säger anhöriga Lotte Unt.

1 av 6 | Foto: Privat
Tjuvarna plundrade Lottes 100 år gamla familjegrav.

En natt i mitten av maj hände det otänkbara. Familjegraven på Västra kyrkogården i Halmstad skändades och plundrades. Lotte Unt, 56, och hennes faster nåddes av den hemska nyheten morgonen därpå.

– Vi upptäckte att graven hade blivit plundrad på kopparrören som bildade dess staket. Det är cirka 20 meter kopparrör som de har bänt, sågat, karvat och fördärvat. Det såg inte alls mysigt ut, säger Lotte.

”En gravplats är alltid helig”

Den påkostade och numera även k-märkta graven lät uppföras av Lottes farfar, den ansedde skrothandlaren C-M Karlsson, vid hans första hustrus död 1917.

– Han upplät en stor och pampig grav. Han var en mycket förmögen man på den tiden och reste en gigantisk sten över sin första fru. Sedan ligger han ju där själv, säger Lotte Unt.

Hon och hennes faster, som är gravbrevsinnehavare för familjegraven, misstänker att det var en kringresande kopparliga som skändade graven. Hon är dock chockad över att tjuvarna gått så långt som att stjäla från en grav.

– Det spelar ingen roll vilken tro man har, en gravplats är alltid helig. Det är inget man skändar eller gör åverkan på. Jag tycker det är för jävligt att folk kan sjunka så lågt. Jag finner inga ord, säger hon.

”Får bekosta reparationen själv”

Händelsen har polisanmälts. Lotte och fastern har även varit i kontakt med kyrkogårdsförvaltningen som har hand om kyrkogården. Dessvärre verkar förvaltningen inte ha någon försäkring som täcker skadegörelsen.

– Trots att graven står på deras mark finns det ingen försäkring. Man får bekosta reparationen själv. Jag tror inte att folk har tänkt tanken att det här ska kunna ske, säger hon.

De planerar ändå att reparera graven. På vilket sätt har de dock ännu inte bestämt.

– Den bör återställas på något sätt, men det lär inte bli några kopparrör. Det blir nog något som är mindre stöldbegärligt, kanske några kedjor eller kätting, säger Lotte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halmstad

Brott